Početna Gradske teme Počela izgradnja igrališta, vertikalnog vrta i “megastrukture” u okviru urbanog džepa na...

Počela izgradnja igrališta, vertikalnog vrta i “megastrukture” u okviru urbanog džepa na Detelinari

0

Opremanje javne zelene površine između Rumenačke i Pasterove ulice na Detelinari počelo je u sredu, 17. juna, kako bi ovaj prostor postao jedan od “46 urbanih džepova” u okviru projekta “Evropska prestonica kulture”.

Vrednost radova je 34,8 miliona dinara, a rok za završetak 150 kalendarskih dana.

Projekat odabran još 2017. godine na javnom konkursu, predviđa da se na prostoru od skoro 2.000 kvadrata napravi dečije igralište, tzv. “Megastruktura” koja će služiti za sedenje i vertikalni vrt čija konstrukcija će natkrivati ostale sadržaje.

Plinirano dečije igralište biće opremljeno spravama za decu stariju od šest godina, uz postavljanje tartan podloge, a prema Pravilniku o bezbednosti dečijih ogrališta. To igralište sadržaće drvene konstruktivne elemente, transparentnu oblogu zidova (mrežu), kao i zatvoreni tobogan koji je pristupačan sa najviše etaže.

“Megastruktura” je jednospratni čelični objekat, zamišljen kao mesto za zadržavanje i odmaranje građana. Biće povezan sa ostalim delovima bloka novoplaniranom pešačkom stazom. Objekat će biti opremljen ljuljaškama u prizemlju, a sadržaće stepenište prema gornjoj etaži na kojoj će se nalaziti stepenasta mesta za odmor.

Vertikalni vrt je konstrukcija koja će natkrivati “megastrukturu” i dečije igralište. Predviđen je da bude parterno osvetljen gledajući iz pravca Rumenačke ulice. Planira se ozelenjavanje vertikalnog vrta puzavicama.

U okviru uređenja zelenih površina na toj lokaciji planirana je sadnja novog drveća i žbunastih vrsta, uz zadržavanje postojećih stabala. Celokupan prostor stambenog bloka biće opremljen urbanim mobilijarom i imaće novu javnu rasvetu.

Ove godine planirano je uređenje urbanih džepova na teritoriji još četiri mesne zajednice – Begeč, Salajka, Omladinski pokret i Stari Ledinci, a u toku je izrada projekta uređenja urbanih džepova u naseljima Bukovac, Satelit, Klisa i Kisač.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad