Početna Gradske teme Krizni štab doneo odluku o ukidanju važenja kovid propusnica

Krizni štab doneo odluku o ukidanju važenja kovid propusnica

0

Krizni štab doneo je danas odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima, prenela je članica Kriznog štaba ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba rekla da je zabaeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva.

Rekla je da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada, i da su u ovom momentu kovid bolnice praktično novoizgrađene za vreme pandemije Batajnica, Novi Sad i Kruševac.

“Sve to uslovilo je da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera. Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, i tako će od subote svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu”, objasnila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Što se karantina tiče, prenela je da je on i dalje na snazi u trajanju od sedma dana.

Kada je reč o putnicima međunarodnom saobraćaju, prema njenim rečima, mere ostaju na snazi, odnosno za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Prenela je i da je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju uvođenje dodatne buster doze, za starije do 18 godina četvrta doza.

“Ta druga buster doza, može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se pre svega na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.

Odredićemo uslove za obavezne maske u bolnicama

Bolnička sredina je osetljiva i kada je u pitanju bilo koja infekcija, te će se u skladu sa tim definisati uslovi o merama u bolnicama, a koje podrazumevaju obavezno nošenje maske, rekla je posle sednice Kriznog štaba članica tog tela Darija Kisić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da oni koji se nalaze u bolnici imaju čitav niz oboljenja, pa ta grupa spada u osetljiv deo populicije i u zavisnosti od procene rizika donosiće se pravila.

Na pitanje koji uslovi treba da budu ispunjeni kako bi se proglasio kraj pandemije, Kisić ističe da dokle god je prisutan virus, postoji rizik.

Imajući u vidu da je prošlo dve godine, sigurno u narednom periodu nas čeka određivanje epidemijskih pragova, kao i sa virusom gripa – ne nestaje već se seli, i zna se kada mu je sezona. Korona jeste drugačija i sigurno čitavo zdravstveno okruženje čeka definisanje pragova da li se radi o epidemiji ili ne, ali sve ide u prilog tome da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom, očigledno to postaje realnost, objasnila je.

Dodala je da je jedan od parametara na osnovu koga se odlučuje o merama koje u datom treunutku važe i taj koji soj je dominantan.

Kada su se uvodile propusnice bio je dominantan delta soj i itekako su odigrale ulogu u sprečavanju širenja virusa. Sada, istraživanja pokazuju da u našoj populaciji nema delte već je dominantan omikron, ali, sve smo uzeli u razmatranje, umiranje je i dalje značajno, odnosno dok god jedna osoba umire to je jako bitno za sve nas, istakla je Kisić.

Kada je reč o maskama, one ostaju na nivou preporuke.

“Nema sankcionisanja ukoliko se ne nose, ali svako okupljanje nosi rizik i kada se nalazimo u zatvorenom prostoru trebalo bi da nosimo masku”, poručila je.

Kisić ukazuje na podatak da je nošenje maske zbog korone je uticalo na to da gripa gotovo nema.

I dalje je najznačajnija mera vakcinacija i u tom smislu je današnja mera oko četvrte za punoletne, odnosno treće doze za uzrast od 12 do 18 godina, jako značajna. Pokazalo se da je vakcina bezbedna i da štiti u velikom procentu od najtežih kliničkih slika, rekla je ministarka.

Kada je reč o posetama gerontološkim centrima, Kisić kaže da je preko 95 odsto i zaposlenih i korisnika vakcinisano. Pratili smo i pratimo iz dana u dan epidemijsku situaciju u gerontološkim centrima i ukoliko nema nijednog obolelog u ustanovi onda su u kontrolisanim uslovima dozvoljene posete, zaključuje Kisić.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay