Početna Gradske teme Aktivan vikend za Novosađane: “Deca i roditelji pešače zajedno” i Nordijsko hodanje

Aktivan vikend za Novosađane: “Deca i roditelji pešače zajedno” i Nordijsko hodanje

0

Aktivnost za sve mame, tate i decu, pod nazivom “Deca i roditelji pešače zajedno” startuje u petak, 19. marta, sa početkom u 9.00 časova u organizaciji PSD “Poštar” Novi Sad.

Pešačenje se odvija sledećom trasom: Stražilovo – manastir Velika Remeta – grob Branka Radičevića – Stražilovo. Dužina staze iznosi 10 kilometara, a završetak akcije planiran je za 13.00 časova. Od opreme su vam potrebne planinarske cipele ili duboke patike, dukserica i tanja jakna. Deca moraju biti u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnog osoblja naglašavaju iz PSD “Poštar”.

Cilj ovog projekta je da se pešačenje kao zdrav način života, boravak u prirodi i fizička aktivnost predstave građanima. Održava se četiri puta godišnje na Fruškoj gori, svaki put okupi se od 50 do 100 ljudi, od kojih polovina budu deca od 1 do 14 godina.

Prijava za ovaj događaj je obaveza a to možete uraditi putem telefona: 0642369524 (Borivoje Veljković) ili 062621217 (Katarina Paljić).

Pored napomenute šetnje, sugrađane očekuje još jedna zanimljiva avantura. U pitanju je Otvoreni čas Nordijskog hodanja.

Čas će se održati u nedelju, 20. marta, sa početkom u 10.00 časova. Zainteresovani će imati priliku da nauče tehniku nordijskog hodanja sa štapovima. Na otvorenom času će biti pokazana tehnika i vežbe zagrevanja, jačanja i razgibavanja koje se rade pre i posle treninga.

Otvoreni čas nordijskog hodanja će se održati na Fruškoj gori, na poljani kod spomenika Sloboda na Iriškom vencu, a prijave za ovaj događaj su takođe obavezne Viber porukom na broj telefona 062-621217 najkasnije do petka 11. marta.

Još jedna od zdravstvenih prednosti je da šetnje šumom mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Japanski istraživači su zamolili malu grupu volontera da odu u dvočasovnu šetnju u park šumi u predgrađu Tokija. Kao kontrolu, morali su da urade sličnu šetnju u urbanom okruženju. Nakon obavljenih testova, grupa je imala niži krvni pritisak kada je hodala u šumskom području nego kada je šetala gradom.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay