Početna Gradske teme LSV o novcu za Republiku Srpsku: Zar u Vojvodini ili Nišu nema...

LSV o novcu za Republiku Srpsku: Zar u Vojvodini ili Nišu nema porodica kojima je potrebna pomoć?

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani reagovala je na odluku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da izdvoji 10 miliona dinara za tri projekta u Republici Srpskoj.

Kako navode, to je samo još jedan u nizu primera izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji i podsećaju Milicu Đurđević Stamenkovski da je ona ministarska u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

“Zar u Vojvodini ili, na primer, u Nišu nema projekata koje treba finansirati? Nema li porodica kojima treba pomoći? Deteta sa sela koje treba iškolovati? Da li je ministarka nekada posetila neko od sela u Banatu? Ili Južnoj Srbiji? Da je bila, shvatila bi katastrofalne razmere nestanka stanovništva u tim krajevima. Sela nam postaju starački domovi iz kojih je sve mlado i radno sposobno pobeglo”, poručuju u LSV.

Dodaju i da ministarka “verovatno nije upoznata sa pojmom decentralizacije, jer da jeste, ne bi sedela u vladi koja centralizuje 90 odsto javnih finansija Srbije i masovno ulaže samo u Beograd, dok su sela i manji gradovi osuđeni na nestanak”.

Ukazuju na to da se “populaciona politika se ne vodi demagoški i populistički”.

“Nažalost, sve što radi ova vlast, pa i ministarka Đurđević Stamenkovski, za cilj ima samo marketinško ‘pumpanje’ mišića. Demografska slika Srbije će se popraviti samo ako naša zemlja krene put evropskih integracija i pridruži se porodici modernih naroda. Samo jasna proevropska politika će moći da garantuje ostanak mladih ljudi u Srbiji. Populističke i demagoške mere neće pomoći ni Srbiji, ni Bosni i Hercegovini”, zaključuju u LSV.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay