Početna Gradske teme Na današnji dan Đorđe Balašević bi proslavio 68. rođendan

Na današnji dan Đorđe Balašević bi proslavio 68. rođendan

0

Legendarni kantautor Đorđe Balašević danas bi proslavio svoj 68. rođendan.

Panonski mornar preminuo je pre samo nekoliko meseci, 19. februara, u bolnici u Novom Sadu. Vest da je napustio ovaj svet, rastužila je njegove brojne kolege, ali i građane širom bivše Jugoslavije.

Sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu najbliže porodice, a brojni obožavatelji naknadno su se uputili na njegov grob i ostavljali poruke, cveće i sveće.

Njegovi obožavatelji širom regiona okupljali su se nekoliko dana nakon njegove smrti na gradskim trgovima i šetalištima i horski pevali njegove pesme. U zagrebačkoj Ilici tada je gorelo mnoštvo sveća, a postavljen je i natipis „bećarac“ na ćirilici. Na brojnim gradskim ulicama osvanuli su murali sa njegovim likom i stihovima pesama, a Novosađani i Beograđani nisu mogli da sakriju svoje suze.

Jedan od najupečatljivljijih oproštaja od čuvenog kantautora organizovan je na Keju žrtava racije u Novom Sadu pod simboličnim nazivom “Noć kada je Đole preplivao Dunav”. Događaj je uživo prenosila RTV, a ove dirljive slike nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u video snimku u nastavku:

Autor: NSHronika.rs
Foto: Printscreen