Početna Gradske teme Na stotine tona trave i lišća prerađuje se u kompostilištu Gradskog zelenila

Na stotine tona trave i lišća prerađuje se u kompostilištu Gradskog zelenila

0

Ukupno 489 tona granja i drugog drvnog otpada tokom godine je završilo u kompostilištu Gradskog zelenila, u kojem se prerađuje biootpad i proizvodi kompost.

Kako poručuju u Gradskom zelenilu, kompostilište kojim upravljaju godišnje preradi oko 970 tona lišća, trave i granja, a samo od marta do aprila prikupljeno je 308 tona trave i 177 tona lišća.

“Ovo je prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji zahvaljujući kome sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, ne završavaju na deponiji kao smeće, već se koriste za ozelenjavanje grada”, navode u preduzeću.

Kompostilište je sagrađeno sredstvima Grada i nemačke agencije GIZ. Grad je izdvojio 40 miliona dinara, a GIZ oko 400.000 evra.

Ono što se ne iskoristi kao kompost upotrebljava se kao biogorivo za zagrevanje rasadnika i poslovnih prostorija, kaže direktor Zelenila Miloš Egić.

Krajem maja značaj kompostilišta istakao je i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković. On je rekao da je postrojenje primer dobre prakse za ceo region. Kako kaže, FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište.

Inače, osim proizvodnje humusa, od suvog granja se pravi sečka kojom se zagreva rasadnik u kom se uzgajaju sadnice cveća za ukrašavanje grada i drveća za povećanje zelenila u gradu. Nasitnije grane, kompletno lišće i trava se koriste za proizvodnju komposta, kažu u preduzeću.

“Kapacitet kompostilišta je dobar. U sadašnjim uslovima u jednom ciklusu se proizvede od 350 do 400 kubnih metara komposta. Proizvedeni kompost upotrebljavamo za potrebe sadnje cveća, drveća, žbunja i šiblja na teritoriji grada i prigradskih naselja, ali i u rasadniku za proizvodnju biljnog materijala”, navodi Egić.

Izvor: 021.rs
Foto: PGradsko zelenilo