Početna Gradske teme Napreduju radovi na izgradnji Palate pravde

Napreduju radovi na izgradnji Palate pravde

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa ministarkom pravde Majom Popović, ambasadorom i šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, i predsednikom Višeg suda u Novom Sadu Miroslavom Alimpićem obišao radove na izgradnji zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu. U tom važnom infrastrukturnom objektu biće smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više tužilaštvo.

Gradonačelnik Đurić izrazio je zadovoljstvo zbog napretka radova na izgradnji novosadske Palate pravde, za čiju izgradnju je Grad ustupio parcelu, i zahvalio se stanovnicima gradske četvrti na strpljenju.

“Nadam se da će ova nova i moderna zgrada Novosađanima služiti na ponos”, istakao je on.

Prilikom obilaska radova, ministarka Popović rekla je da je nova zgrada pravosudnih organa u Novom Sadu samo jedna u nizu građevinskih investicija kojom Ministarstvo pravde Republike Srbije nastoji da unapredi uslove za rad sudija, javnih tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima, kako bi se našim građanima omogućio lakši, brži i efikasniji prisup pravdi.

“Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i grada Novog Sada”, izjavila je ministarka.

Ona je naglasila da su uloženi veliki napori da se novi objekat, površine od preko 10 000 m2, koji čine dve podrumske etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, uklopi u postojeći ambijent, uz maksimalno očuvanje zelenih površina. Popović je istakla da se zgrada pravosudnih organa gradi u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema tzv. “Modelu tužilaštava”, projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017.

“Da bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje delatnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu”, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Delegacije EU u Srbiji. On je dodao da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu “Ulaganje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima EU podrške reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava. Efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je i od suštinskog značaja za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privrednim subjektima”, zaključio je Žiofre.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić zahvalio se Ministarstvu pravde, Gradu Novom Sadu i partnerima iz Evropske unije na uloženim sredstvima i trudu da se buduća zgrada pravosudnih organa sagradi. On je izrazio očekivanje da će sudije, javni tužioci i zaposleni u pravosuđu imati adekvatne uslove rada prema visokim standardima, kada je reč o savremenoj opremi i bezbednosti objekta.

Obilasku građevinskih radova prisustvovali su i šef Кabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić, pomoćnici ministarke Goran Džafić i Branislav Stojanović, posebna savetnica ministarke pravde Snežana Radanović i savetnik u Кabinetu ministarke Saša Gegić.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs