Početna Gradske teme Naučnici najavili protest u Novom Sadu: Nastavljeni problemi na FINS-u

Naučnici najavili protest u Novom Sadu: Nastavljeni problemi na FINS-u

0

Samostalni sindikat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) najavio je protest “Nauka bez straha”, u četvrtak, 23. marta, ispred Banovine.

Sindikat je u pozivu naveo da protest organizuje sa zahtevom da nadležne institucije “konačno odreaguju na brojne upućene dopise” jer ne žele “dalje otkaze, upozorenja, pretnje i povrede radnih prava”.

Na FINS-u je problema bilo i prošle godine kada je sindikat izneo tvrdnje da je doktorka nauka dobila otkaz zbog kritike na račun direktorke koja je te navode odbacila.

Direktorka i otkaz i ovog puta su u središtu problema.

Novost je u tome što uskoro ističe mandat Upravnom odboru i predsedniku Draganu Tešanoviću, zbog čega sindikalci od sadašnjeg ili budućeg UO očekuju da u “što kraćem roku razmotri dokaze” koje su dostavili Sindikat, Naučno veće i članovi Upravnog odbora iz reda zaposlenih.

Zahteva se da se direktorka Elizabet Janić Hajnal “pozove na odgovornost zbog davanja otkaza naučnom savetniku zbog mišljenja koje je izneo”, kao i zbog davanja upozorenja pred otkaz “izrečenih prema zakonima koji nisu važeći”, povreda Zakona o radu i akata Instituta prilikom isplata zarada.

Smatraju da postoji njena odgovornost zbog nepoštovanja Zakona o nauci, višegodišnjeg neuvođenja finansijskog upravljanja i kontrole, usvajanja Sistematizacije radnih mesta bez pozitivnog mišljenja sindikata, stvaranja radnog okruženja u kojem se zaposleni osećaju nesigurno i zastrašeno, te povrede prava na štrajk.

“Ministarku Jelenu Begović i nadležnog pokrajinskog sekrtara prof. dr Zoran Miloševića pozivamo da reaguju na apele zaposlenih. Borićemo se svim zakonski raspoloživim sredstvima za naša prava i opstanak Instituta, jer uprkos ovako lošim uslovima rada ostvarujemo izvanredne uspehe u nauci. Želimo da nastavimo svoj rad i nižemo uspehe u instituciji koja poštuje zakone, bez strepnje za svoja radna mesta”, navodi se u pozivu na protest.

Protest je zakazan za četvrtak, 23. marta, u 16 časova zgrade Pokrajinske vlade.

Problemi u ovoj naučnoj ustanovi su se pojavili u javnosti kada je sindikat izneo tvrdnju da je dr Mladenka Pestorić otkaz dobila zbog kritikovanja direktorke. Elizabet Janić Hajnel je tu tvrdnju odbacila, navodeći da je otkaz usledio nakon više povreda radnih obaveza.

Povodom nezadovoljstva sindikalaca direktorkom u septembru su izjavu dali u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, gde su naveli da je direktorka izabrana na zakonit način.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay