Početna Gradske teme Projekat “Karavan za klimu” predstavljen kroz izložbu

Projekat “Karavan za klimu” predstavljen kroz izložbu

0

Četvrto izdanje projekta “Karavan za klimu”, biće predstavljeno kroz izložbu koja se otvara u Francuskom institutu u Novom Sadu, u sredu, 22. marta, u 14 časova.

Izložba posvećena vodi i klimatskim promenama, koja čini glavni deo projekta “Karavan za klimu 4.0”, otvara se u sredu, 22. marta, u Francuskom institutu, u Novom Sadu, u 14 časova. Otvaranju će prisustvovati predstavnici Centra za promociju nauke, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kancelarije Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji, kompanije CMA-CGM i Ambasade Francuske.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena sa temom vode, organizatori žele da izložbom “Voda i klimatske promene – Karavan za klimu 4.0” prodube znanje građana o raznovrsnim temama u vezi sa vodom na teritoriji Srbije. Projekat se fokusira prvenstveno na mlade, sa ciljem da ih aktivno uključi u borbu za zaštitu voda kao važnog resursa u budućnosti, kojim se mora savesno upravljati.

Izložba, koja je glavni deo ovogodišnjeg Karavana za klimu, predstaviće javnosti uticaj klimatskih promena na vodu i važnost voda za našu životnu sredinu. Izložbu, koja je interaktivna, osmislio je tim Centra za promociju nauke.

Planeta Zemlja nije bez razloga poznata kao Plava planeta – preko 70% njene površine je prekriveno vodom. To su skoro tri četvrtine! Bez vode ne možemo da preživimo. Najveći deo je zapravo zaleđen, a trećina je u podzemnim kanalima, pa čovečanstvu za piće ostaje dostupno svega 0,3% ukupne slatke vode. Izložba o vezi vode i klimatskih promena bavi se, između ostalog, i različitim načinima kako možemo bolje koristiti i čuvati vodu u svakodnevnom životu.

Projekat “Karavan za klimu” pokrenuo je Francuski institut u Srbiji, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i kompanije CMA-CGM, a realizuje ga Centar za promociju nauke. U njegovom predstavljanju kroz Srbiju učestvovaće i udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, kroz svoju mrežu Eko-škola.

“Karavan za klimu 4.0: Voda i klimatske promene” nadovezuje se na prethodna izdanja Karavana: “Karavan za klimu 3.0: Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji”, “Karavan za klimu #sezona2 – Osvajanje obnovljive energije!” i “Karavan za klimu – Svi akteri u borbi protiv klimatskih promena!”, realizovanih 2020, 2019. i 2018. i godine.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: RTV.rs