Početna Gradske teme Nedelja kineskog filma u Srbiji, Beogradu i Novom Sadu

Nedelja kineskog filma u Srbiji, Beogradu i Novom Sadu

0

Manifestacija “Nedelja kineskog filma u Srbiji” biće održana u Beogradu od 18. do 22. maja, 2024, a u Novom Sadu od 19. do 24. maja, najavili su organizatori.

Svečano otvaranje zakazano je u MTS dvorani, hala 6 u subotu, 18. maja.

Manifestaciju će svečano otvoriti predstavnici Ambasade NR Kine, Ministarstva kulture Republike Srbije i Nacionalne filmske administracije Kine.

Publika će nakon svečanog otvaranja imati priliku da premijerno pogleda film “Apoteoza bogova: Kraljestvo oluja”, reditelja Ru Eršina.

Film je nastao 2023. godine i zabeležio je zavidan uspeh na svetskim filmskim festivalima.

Prikazan je na jubilarnom 80. Filmskom festivalu u Veneciji, u Australiji, Novom Zelandu, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Singapuru itd.

U Novom Sadu u Kulturnoj stanici “Eđšeg” u okviru otvaranja festivala, premijerno će biti prikazan film “Čangan”.

Festival kineskog filma 2023. godine je održan u 20 zemalja i regiona na četiri kontinenta, uključujući Keniju, Južnu Afriku, Nigeriju, Egipat, Japan, Ujedinjene Arapske Emirate, Filipine, Irsku, Španiju, Poljsku, Čile i Kolumbiju.

Globalna blagajna kinematografije u 2023. godini iznosila je 33,9 milijardi dolara, što je na godišnjem nivou povećanje od 30,5 procenata.

Kinesko kopno je zaradilo 7,7 milijardi dolara, što je za 83% više u odnosu na 4,33 milijarde američkih dolara prošle godine i definitivno ga čini najbrže oporavljenim velikim filmskim tržištem na svetu.

U 2023. godini širom Kine producirano je ukupno 971 film, uključujući 792 igrana filma.

Ukupno 11 filmova probilo je 140 miliona dolara na blagajnama tokom cele godine, a završeno je 30 filmova sa zaradom većom od 70 miliona dolara.

Kineski filmski šampion je film “Man Jianghong” koji je zaradio 637 miliona dolara na blagajnama.

Publika danas u Kini ima raznovrsnu ponudu filmskih ostvarenja.

U poređenju sa prethodnim periodom, kulturna pismenost, životni ukus i estetski nivo publike su se kontinuirano poboljšavali, a komedije, naučna fantastika, neizvesnost, romansa, animacija i drugi žanrovski filmovi osvojili su naklonost tržišta.

U prilog tome ide i ostvarivanje odličnih rezultata holivudskih komercijalnih filmova, kao i filmova iz Japana, Francuske, Velike Britanije, Tajlanda, Indije i drugih zemalja.

Filmovi su danas postali “zlatna vizitkarta” za širenje kineske kulture.

Film “Lutajuća Zemlja 2” kraja 2023. prikazana je u 42 prekomorske zemlje i regiona, sa prekomorskom blagajnom većom od 14 miliona dolara.

Film “Megalodon 2: Ambis” prikazan je u 76 zemalja i regiona širom sveta i zaradio je više od 398 miliona dolara, doko je film “Topao” postao šampion na blagajnama na Tajlandu.

Manifestacija “Nedelja kineskog filma u Srbiji” podržana je od strane Nacionalne filmske administracije Kine, Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Ministarstva kulture Republike Srbije, Kineskog filmskog kanala, Filmskog centra Srbije i Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

Izvor: Tanjug, rtv.rs
Foto: Arhiva