Početna Gradske teme Nedelja zdravih zuba: Besplatni zdravstveni pregledi i predavanja

Nedelja zdravih zuba: Besplatni zdravstveni pregledi i predavanja

0

Dom zdravlja ”Novi Sad” tradicionalno, trideset godina za redom, učestvuje u zdravstveno promotivnoj kampanji Crvenog krsta Novog Sada – Nedelja zdravih zuba koja se obeležava od 25. do 31. marta pod sloganom: “Stomatolog i ja – dva drugara najbolja”.

Ova manifestacija organizovana je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klinikom za stomatologiju, Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo” i Medicinskom školom ”7. april” a sve pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Novog Sada.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite u ovom periodu će intezivirati svoje zdravstveno vaspitne aktivnosti, koje se inače sprovode tokom cele godine. Posetiće sve vrtiće i osnovne škole na teritoriji grada, i one na teritoriji opštine Sremski Karlovci, uz organizovanje kreativnih radionica posvećenih oralnom zdravlju. Poklon pakete obezbedila je kompanija “Colgate-Palmolive“.

Centar za preventivnciju Doma zdravlja ”Novi Sad” će zajedno sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite obeležiti ovu akciju 26. marta u “Merkator“ centru od 8 i 30 do 11 časova gde će se davati stručni saveti o zdravlju usta i zuba i deliti štampani promotivni materijal, takođe će se vršiti i obuka oralne higijene i deliti pokloni od strane firme Oralent-Curaprox.

Osim toga, građine će moći da:
– Izmere nivo šećera iz kapi krvi
– Izmere visinu krvnog pritiska
– Izračunaju indeksa telesne mase – BMI

Ovim akcijama žele da privuku pažnju što šire javnosti, zbog značaja zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja. Isto tako cilj je da se informiše stanovništvo kako se zdravlje vrlo jednostavnim merama može sačuvati i unaprediti.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite svake godine uradi sistematske i preventivne preglede određenih populacionih grupa koji su zakonom propisani. Analizom određenih pokazatelja, koji služe za kontrolu praćenja rasprostranjenosti karijesa, mogu da kažu da su oni još uvek visoki, ako se porede sa zemljama EU, ali postoji tendencija pada u svim populacionim grupama.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay