Početna Gradske teme Nema radova dok se ne nađe nov dom za rode na Temerinskom...

Nema radova dok se ne nađe nov dom za rode na Temerinskom putu

0

Rode koje su gnezdo svile na kosturu nezavršenog objekta nekadašnjeg kompleksa “Rodić” na Klisi ostaju tu dok im se ne pronađe novo stanište, tako da će investitori, pre bilo kakvih radova, morati da sačekaju da se za ptice nađe odgovarajući dom.

To je inače uslov Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a odbornici Skupštine grada će u petak, 10. februara, između ostalog, raspravljati i o Planu detaljne regulacije prostora za poslovanje na uglu Temerinskog puta i Državnog puta A1. Dokumentom je obuhvaćeno područje površine 24,4 hektara, gde je, osim megamarketa i pivare, predviđeno još poslovnih sadržaja.

Predlog plana se pred gradskim parlamentarcima našao jer kompleks “Rodić” danas čine dva odvojena preduzeća – “Hajneken Srbija Zaječar” (13,6 hektara) i “Merkator-S” (8,2 hektara), zbog čega se javila potreba za razdvajanjem poseda. Kompleksi su izgrađeni radi proizvodnje i distribucije piva (28.869 kvadratnih metara), odnosno trgovine na malo – megamarket (25.231), a uz glavne objekte realizovani su i pomoćni, kao i drugi sadržaji za skladištenje, preradu otpadnih voda, manipulativne i parking površine.

U zapadnom delu započeta je gradnja prodajnog objekta, s tim da je urađena nepotpuna konstrukcija betonskih stubova, na kojima su se rode ugnezdile, što je pak uslovilo pitanje zaštite tih ptica selica. Budući da u prvobitnom predlogu plana nije bilo reči o očuvanju staništa belih roda, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nadležnoj Gradskoj upravi uputio primedbu, koju su urbanisti usvojili. Nacrt je dopunjen i dodat je uslov da investitori, pre bilo kakvih radova, ishoduju uslove zaštite od Pokrajinskog zavoda.

Na stubovima nezavršenog objekta se, kako je navedeno, nalazi između 25 i 35 gnezda bele rode, strogo zaštićene vrste prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih biljaka, životinja i gljiva.

“Prema članu 74. Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je, između ostalog, ugrožavanje i narušavanje staništa strogo zaštićenih vrsta. Obaveza je investitora da pre bilo kakvih radova na pomenutoj betonskoj konstrukciji, koja je stanište strogo zaštićene vrste, na osnovu člana 9. Zakona o zaštiti prirode, ishoduje uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i da obavesti Zavod, radi zbrinjavanja roda na drugoj lokaciji”, navedeno je u predlogu plana detaljne regulacije, koji će se naći pred odbornicima novosadske Skupštine.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić