Početna Gradske teme Nema više kažnjavanja za prekršaje ukoliko se izvinite sudu

Nema više kažnjavanja za prekršaje ukoliko se izvinite sudu

0

zgrada

U novosadskom Prekršajnom sudu dovoljno je da se osam puta izvinite sudu i nećete biti kažnjeni. Bar tako tvrdi vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović, koja je od početka godine do danas podnela više od 400 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv gradskih komunalnih preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” zbog protivpravnog ponašanja.

Naime, ova dva preduzeća od prošle godine nisu dostavila ni jednu informaciju od javnog značaja ovoj televiziji, iako su im se obraćali po svim pravilima Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kako za 021 kaže Maja Pavlović, očigledno je da prekršajna odgovornost u našoj zemlji ne postoji, jer se jednostavnim izvinjavanjem sudu bez problema može izdejstvovati zastara postupka, pa indirektno i imunitet od bilo koje prekšajne odgovornosti.

Za osam meseci Prekršajni sud nije održao ni jedno ročište u navedenim postupcima, jer su advokati tih javnih preduzeća opravdavali nepristupanje ročištima. Da li to znači da je put da ne budete prekršajno odgovorni sasvim jednostavan – da se ne pojavljujete na ročištima, sudu opravdate svoj nedolazak dovoljan broj puta, istekne rok od dve godine u kojem Prekršajni sudovi mogu da vas gone i eto vam zastare. Nema ni kazne, ni odgovornosti – kaže Pavlovićeva. Dodaje da se ročišta zakazuju tri do četiri puta godišnje, što znači da je sav napor da se izvinite sudu i opravdate svoj nedolazak na ročište najviše maksimalno osam puta u dve godine.

Zašto bi obični građani prekršajno odgovarali što nisu vezali pojas, što su se pogrešno parkirali, prešli ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno, kada u isto vreme direktori, koji sebi mogu da priušte advokate, koji znaju “kako se radi posao”, imaju imunitet od prekršajne odgovornosti? Pa nije fer da budu zaštićeni samo direktori, koji našim novcem plaćaju te iste advokate zar ne? Ako je pokrenut neki prekršajni postupak protiv vas pa prionite i vi na izvinjavanje – poručuje Maja Pavlović.

Kao ilustraciju dostavila je i dopis sudije novosadskog Prekršajnog suda iz kojeg se vidi da su se JKP “Vodovod i kanalizacija” i JKP “Čistoća” do sada već izvinili dva puta. – Još nekoliko izvinjenja i postupci će zastariti – tvrdi ona.

Autor i foto: 021.rs