Početna Gradske teme Nova Glavna crpna stanica gotova za godinu dana

Nova Glavna crpna stanica gotova za godinu dana

0

Objekat nove Glavne crpne stanice na Beogradskom keju, kod novog Žeželjevog mosta, trebalo bi da bude završen za godinu dana.

Sa realizacijom projekta vrednog 860 miliona dinara krenulo se krajem prošle godine, a u pitanju je jedna od najvećih investicija otkad postoji “Vodovod i kanalizacija” (ViK).

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručuje da će ViK upravljati objektom koji će biti sagrađen po evropskim standardima, propisima i normama. Takođe, najavljeno je da će biti postavljeni prečištači koji će sprečavati ispuštanje otpada većeg od šest milimetara u Dunav.

“Nakon izgradnje ovog objekta stvaraju se uslovi da se ugasi NGC 1 na uglu Radničke i Keja žrtava racije i da tamo više nemamo neprijatne mirise, da građani zaista mogu da uživaju u keju i žive u normalnim uslovima u svom kraju. Nismo žalili novac, dali smo pare iz budžeta da se ugradi najmodernija tehnika po svim pravilima i standardima, kako bi upravo vodili računa o uslovima života građana, ali i funkcionalnosti sistema vodovoda i kanalizacije”, kaže Vučević.

Kako je rečeno, ispuštanje otpadnih voda će se spustiti na nižu kotu, pa nivo Dunava neće moći da utiče na stvaranje neprijatnih mirisa. NGC 2 će se koristiti samo u slučaju velikih atmosferskih padavina.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Gvozden Perković dodaje da se radi na pripremi projektne dokumentacije za spajanje starih NGC 1 i NGC2, što će omogućiti da se objekat u Radničkoj ulici sruši.

“Potrebno je i da uradimo revitalizaciju kanalizacije na Limanu da bismo na taj način uveli u funkciju i polako regenerisali bunare na Štrandu. To su sve ogromni finansijski zahtevi i bitno je da pripremimo dobru projektnu dokumentaciju. Imamo strategiju šta dalje da radimo, znamo kuda idemo, a videćemo kojim ćemo tempom uspeti sve to da obavimo”, dodaje on.

Prilikom obilaska radova napomenuto je i da je ova investicija jedna od nekoliko u procesu konačne izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay