Početna Gradske teme Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce

Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce

0

JKP Zoohigijena i Veterina Novi Sad raspisali su javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Novom Sadu.

Na prostoru veličine jednog hektara planiran je Upravni objekat i objekat spalionice sa pomoćnim prostorom a nalaziće se uz zapadnu granicu parcela do Azila za životinje.

Planiran je pešački i kolski pristup spalionici i eventualno pristup u dubinu parcele za ostale sadržaje, pre svega azila i buduće sadržaje u okviru centra za male životinje.

U planu je isključivo kremiranje životinja bez mogućnosti direktnog sahranjivanja. Pepeo će moći da se prospe na zajednički uređen prostor za posipanje pepela, a biće data i mogućnost zakupa grobnog mesta za izradu spomenika, piše eKapija.

Groblje će imati rozarijuma gde će se urna pohranjivati u polje sa sadnicom ruže ili drugih cvetnica, kao i kolumbarijum gde će se urne pohranjivati u otvore u zidu, preko kojih će se stavljati pločica. Predviđa se i mogućnost ustupanja pepela strankama.

Takođe je potrebno predvideti uređene zelene površine i staze, kao i parking za zaposlene sa najmanje osam parking mesta i parking za posetioce sa oko 10 parking mesta. Sve zelene površine treba urediti, navodnjavati, drenirati i osvetliti.

U planu je i ograđivanje i video nadzor prostora i objekata.

Tender ističe 13. decembra.

Izvor: nsuzivo.rs / Ekapija
Foto: Pixabay