Početna Gradske teme Obnavlja se Stari park u Temerinu

Obnavlja se Stari park u Temerinu

0

Stari park u Temerinu nalazi se blizu dvorca Sečenji i zaštićen je spomenik prirode već dve decenije. U 19. veku je služio kao vrt porodice Fernbah.

Od drvenastih vrsta dominira koprivić, hrast lužnjak, bela topola, divlji kesten, platani i beli bor. Posebnu vrednost predstavlja nekoliko sačuvanih tisa, koja je zaštićena vrsta. Nažalost neke od tisa su u proteklih nekoliko godina veoma oštećene. U sklopu parka nalazi se i jezero.

Ovaj park obnavlja se već mesec dana, a Majda Adlešić, stručni koordinator uređenja parka, rekla je za Večernje novosti da je od 1.078 stabala zastupljenih u Starom parku, čak 291 primerak je najlošije ocenjen i po vitalnosti i po dekorativnosti.

– To drveće je bezbednosno opasno, jer je nakrivljeno nad stazama, klupama i rasvetom, a rizično je i za ostala stabla, koja ugrožava blizinom ili kao izvor bolesti – izjavila je Adlešićeva za Novosti.

Prema njenim rečima, ova stabla će biti uklonjena postepeno, kako ne bi uzrokovala dodatna oštećenja postojećeg drveća i da naglo raščišćavanje parka ne bi otvorilo prostor za izvaline izazvane vetrom i snegom. Na ispražnjena mesta biće posađeno novih 76 stabala.

Park će biti obnovljen uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine koje je za ovaj projekat izdvojilo 2,2 miliona dinara, dok je isto toliko izdvojeno iz lokalnog budžeta.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay