Početna Gradske teme Novi Sad plaća gotovo šest miliona dinara za postavljanje tabli sa imenima...

Novi Sad plaća gotovo šest miliona dinara za postavljanje tabli sa imenima ulica

0

Novi Sad poslednjih godina izdvaja sve više novca kako bi platio troškove postavljanja tabli sa imenima ulica.

U ovoj godini će posao održavanja i postavljanja tabli sa imenima ulica i kućnim brojevima koštati gotovo šest miliona dinara sa PDV-om, a to će raditi preduzeće “Balkanija” iz Novog Sada koje je taj posao i prethodnih godina dobijalo na tenderu.

Prema specifikaciji, po nalogu Uprave za građevinsko zemljište i investicije, “Balkanija” će tokom godine, u roku od 24 sata od pristizanja naloga, raditi na izradi 845 tabli sa imenom ulice manjih dimenzija na ćirilici, 20 tabli većih dimenzija – višejezičnih i 70 tablica sa kućnim brojevima.

Montiraće isti broj tabli i tablica, skinuti 350 oštećenih tabli, a uradiće i georeferenciranje 865 novopostavljenih tabli i postaviti po 10 novih stubova.

Proteklih godina izdvajalo se nešto manje sredstava, jer je i obim poslova bio manji. U prošloj godini izdvojeno je oko pet miliona, a pre toga izdvajalo se od tri do tri i po miliona dinara za ove poslove.

Proteklih godina povremeno su se javljali i drugi ponuđači, ponekad imaju i manje cene, ali su njihove ponude bile odbijane jer uglavnom nisu imali sve ispunjene uslove.

Tako je ove godine jedan ponuđač imao prigovor, pitajući Upravu za komunalne poslove zbog čega se traži uslov u vezi sa referencama za georeferenciranje, smatrajući da to treba da se izbaci, jer je “Balkanija” u tom slučaju u privilegovanom položaju.

Kako je naveo, za ovaj posao nije potrebna posebna obuka, jer podrazumeva “fotografisanje table i njeno smeštanje jednim klikom u bazu Republičkog geodetskog zavoda”. Uprava je odgovorila da se georeferenciranje radi na osnovu zakonskih obaveza, kao i da je zbog rasta broja stanovnika i širenja Novog Sada, Geografski informacioni sistem važan za grad.

Podsetimo, Novi Sad ima više od 900 ulica, bez prigradskih naselja.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs