Početna Gradske teme Novosađani ostali bez pomoći države za zamenu stolarije jer gradska vlast nije...

Novosađani ostali bez pomoći države za zamenu stolarije jer gradska vlast nije uradila projekat?

0

Novosađani, po svemu sudeći, neće imati priliku da dobiju pomoć države ukoliko budu menjali stolariju zarad povećanja efikasnosti svojih domova, jer gradska vlast nije konkurisala kod Ministarstva energetike za te projekte.

Ministarstvo energetike napravilo je i promovisalo budžet namenjen jedinicama lokalne samouprave, koje bi konkurisanjem na javni poziv dobili sredstva za dalju podelu građanima. Uz pomoć tih sredstava građani bi mogli da unaprede energetsku efikasnost u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima. Ukupan iznos koji jedinica lokalne samouprave može da dobije je 10 miliona dinara, a subvencioniše se do 50 odsto potrebnih troškova pojedinačnih projekata sanacije. Koje su lokalne samouprave konkurisale i dobile sredstva još nije poznato, jer Ministarstvo energetike još uvek nije objavilo preliminarnu listu.

Da problem postoji ukazao je Bojan Radojević, predsednik odborničke grupe DSS u Skupštini Grada Novog Sada, kada je 26. maja, na sednici Skupštine, obelodanio propust novosadske administracije. Kako je rekao, zbog toga što se iz novosadske uprave niko nije odazvao na konkurs Ministarstva energetike za povećanje energetske efikasnosti, Novosađani će, za razliku od drugih građana Republike Srbije, ostati uskraćeni za do 100.000 dinara subvencija za povećanje energetske efikasnosti svojih objekata.

Iz gradske vlasti niko nije odgovarao na pitanja novinara, a gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da Grad „verovatno nije konkurisao čim ništa ne odgovaraju“.

– Čekaju da ja odgovorim. Kad se nešto dobro dogodi, svi izađu da se slikaju. Pretpostavljam da bi rekli da su konkurisali, verovatno nemaju gotove projekte po toj temi, odnosno nismo bili tu pripremljeni, što znači da treba mnogo više da radimo na tom polju. Konkurisali smo za mnoge druge stvari, fokusirali smo se na kulturu, na komunalnu infrastrukturu i na zdravstvo, ali nešto na ovom polju moramo da radimo. Ja volim što pitate, ne mislim da treba bežati od te teme, ali to je pitanje koje ćemo mi morati da raspravljamo i na Gradskom veću – kazao je Vučević.

Izvor: novisad.com, 021.rs
Foto: Pixabay