Početna Gradske teme Novosadska postizborna agonija: Opozicija ulaže žalbu na konačne rezultate izbora

Novosadska postizborna agonija: Opozicija ulaže žalbu na konačne rezultate izbora

0

Opoziciona koalicija “Udruženi za slobodan Novi Sad” najavila je da će uložiti prigovor na konačne rezultate izbora u Novom Sadu.

Ovim će se izborni proces u Novom Sadu produžiti za nekoliko dana.

Opozicija navodi da će se žaliti na konačne rezultate izbore, ali se ne ukazuje na pravni osnov za takvu odluku.

Nasuprot tome, prema saznanjima, jedan od razloga je nepravilno navedeno ime koalicije u saopštenju GIK-a o izbornim rezultatima na sajtu Skupštine Novog Sada.

Na sajtu je navedeno da se lista pod rednim brojem 11 zove “Udruženi za slobodan Novi Sad – Srpska koalicija NADA (Novi DSS, POKS)”, iako je puno ime izborne liste “Udruženi za slobodan Novi Sad – Srpska koalicija NADA (Novi DSS, POKS) – Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno – levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret za preokret, Građanski pokret Bravo, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvodina – Prim. Dr Vladimir Vrsajkov, Borislav Novaković“.

U opoziciji postoje sumnje da je ova greška namerna, kako bi vlast produžavanjem rokova za proglašenje konačnih rezultata i novim prigovorima, omogućila održavanje sednice Skupštine grada u starom sazivu, koja je sazvana za petak, 28. jun.

U zvaničnom saopštenju povodom najave žalbe, “Udruženi” su naveli da je SNS koalicija osvojila 87.791 glas, što je 25,8 odsto od ukupnog broja birača, kojih u Novom Sadu ima 339.223, ali prema odluci GIK ima 58 odsto mandata u Skupštini grada Novog Sada.

“Opozicione liste su i u ovako neregularnim uslovima, prema zvaničnim rezultatima GIK-a, pobedile u svim delovima grada, osim u prigradskim naseljima. Opozicija je pobedila u centru, Limanima, Sajmištu, Podbari, Telepu, Grbavici i većim delovima Detelinare i Novog naselja, dok su stranke okupljene oko SNS-a pobedile u prigradskim naseljima, ostvarivši za osam hiljada glasova lošiji rezultat nego u decembru prošle godine”, navode u opoziciji.

Smatraju i da je GIK “bezočno odbio sve argumentovane prigovore”, zbog čega će pravdu potražiti na sudu žalbom na “takozvane konačne rezultate izbora za Skupštinu Novog Sada koje je Gradska izborna komisija objavila”.

“Mi dobro znamo da je većinski Novi Sad protiv ovakve gradske vlasti i naša borba za oslobođenje Novog Sada će biti nastavljena”, zaključuje se u saopštenju koalicije “Udruženi za slobodan Novi Sad”.

Lista “Udruženi za slobodan Novi Sad” osvojila je 21 mandat u lokalnom parlamentu, u kojem će se naći i pokret “Kreni-promeni” sa osam odbornika, te lista koju je predvodio Miša Bačulov sa tri odbornika.

Jedan odbornik biće predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara, za kojeg se očekuje da nastavi višegodišnju saradnju sa vladajućom partijom.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay