Početna Kultura Neo festival od sutra do 4. jula u Katoličkoj porti

Neo festival od sutra do 4. jula u Katoličkoj porti

0

Osmo izdanje Neklasičnog festivala klasične muzike bez sumnje će obeležiti spektakularni koncert Dunavskog Simfonijskog orkestra, u čijem će sastavu, posebno za ovu priliku, nastupiti talentovani muzičari iz Srbije, Austrije, Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, a pod dirigentskom palicom globalno poznatog britansko-ukrajinskog violiste i dirigenta Maksima Rizanova.

Na ovom koncertu, planiranim za zatvaranje festivala 4. jula, biće izvedena grandiozna sedmostavačna orkestarske svita Gustava Holsta “Planete”. Engleski kompozitor je svojim najpoznatijim delom želeo da dočara različite “ličnosti“ planeta i ideje i emocije povezane sa njihovim uticajem na naše raspoloženje, ali ne u astronomskom već više astrološkom smislu. Započet u maju 1914, neposredno pre izbijanja Prvog svetskog rata, Mars je bio prvi stav koji je napisan i često se smatra Holstovom kritikom rata; zatim su usledili Venera i Jupiter. Saturn, Uran i Neptun , svi komponovani 1915, a Merkur je završen 1916. Ukoliko vreme dozvoli, ovaj spektakularan koncert biće izveden na otvorenom, u Katoličkoj porti.

Festival će pak sutra otvoriti nastup braće Teofilović kojim naši najpopularniji izvođači tradicionala obeležavaju tri decenije umetničkog rada. U Gradskoj koncertnoj dvorani će kao njihovi gosti nastupiti gitaristkinja Maja Radovanlija, harmonikaš Boban Bijelić i naš najpoznatiji marimbafonista Nebojša Jovan Živković.

Dve večeri kasnije, 28. juna, takođe u Gradskoj koncertnoj dvorani poklonike dela Karla Filipa Emanuela Baha, Maksa Bruha i Bele Bartoka obradovaće nastup Kamerate Novi Sad sa čuvenim ruskim violinistom Aleksandrom Sitkoveckim i našom violončelistkinjom Irenom Josifoski. Njih dvoje će nastupiti i sledeće večeri, ovoga puta u Gradskoj kući, kao deo kamerne formacije NEO ansambl I, koju će tvoriti sa Benjaminom Cirfogelom (violina), Martinom Morijartijem (viola), Jožefom Bisakom (viola), Markom Miletićem (violončelo) i Lidijom Bizjak (klavir), a sviraće kompozicije Roberta Šumana i Petra Iliča Čajkovskog.

Drugu trećinu festivala, 30. juna, u Gradskoj kući, otvara klavirski duo Lidija Bizjak i Mihajlo Zurković, koji će se predstaviti delima Forea i Stravinskog, a potom će 1. jula, u Kulturnoj stanici “Svilara” biti upriličen prvi susret sa japanskim umetnicima, koji će u okviru projekta EU-Japan fest sa svijim renomiranim kolegama iz Srbije izvesti program “Viva España!” kojim su obuhvatili odabrane kompozicije autora poput Manuela de Falje, Morisa Ravela, Isaka Albeniza… Ovaj deo NEO festivala zaokružiće legendarno ime ovdašnjeg i izvođaštva i pedagogije, violončelista Ištvan Varga, koji će 2. jula, u Gradskoj kući nastupiti sa violinistom Oskarom Vargom i pijanistom Gaborom Čalogom, a sviraće Bramsa i Šuberta. Pre samog finala i “Planeta”, 3. jula, će u Kulturnoj stanici “Svilara” program “Susret klasike i džeza” izvesti formacija sastavljena od domaćih i japanskih muzičara, a pored melodija Forea, Paganinija i Mocarta, publika će biti u prilici da uživa ne samo u džez standardima, već i u srpskim i japanskim tradicionalima. Kupovina ulaznica za koncerte 26, 28. juna i 2. jula moguća je na prodajnim mestima Gigstiksa i njihovom sajtu, dok je ulaz na ostale koncerte slobodan.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Promo