Početna Gradske teme Novosadske inicijative: Izgraditi javni bazen na Novom naselju i sportski park na...

Novosadske inicijative: Izgraditi javni bazen na Novom naselju i sportski park na Avijaciji

0

Novosadske građanske inicijative predložile su nadležnima da u budžet za sledeću godinu uvrste izgradnju bazena na Novom naselju i sportskog parka na Avijaciji.

Ovi radovi su, inače, predviđeni važećim urbanističkim planovima.

“Ne postoje zakonske prepreke da se ove javne površine privedu nameni jer Grad može da otkupi parcele za bazen od privatnih kompanija po ceni po kojoj su kupljene jer su i tada one bile predviđene za izgradnju bazena, dok je zemljište na Avijaciji svakako u vlasništvu grada”, ocenjuju potpisnice ovog predloga.

Kako navode, Grad ima obavezu da budžetskim sredstvima koja predstavljaju sredstva svih Novosađana i Novosađanki, otkupljuje parcele za izgradnju sadržaja koji su važni svim građanima i doprinose kvalitetu življenja.

Oni navode da je predlog upućen Gradskoj upravi za finansije još 1. septembra tekuće godine, a da im do danas nije stigao odgovor.

“Koristimo priliku da se kao građani aktivno uključimo u proces kreiranja gradskog budžeta, s obzirom na važnost koju ima i da ukažemo na naše potrebe kako bi se poboljšao kvalitet svakodnevnog života, oplemenio životni prostor, te privukli novi stanari”, piše u saopštenju.

Podsećaju da je na uglu Bulevara Jovana Dučića i Ulice Bate Brkića na Novom naselju važećim GUP-om planirana izgradnja sportskog parka sa bazenom, a na parceli 3388 na Avijaciji, sportski park.

Na mestu predviđenom za bazen je trenutno zapuštena rupa, za koju je gradonačelnik Miloš Vučević nedavno izrazio brigu u kojoj se, po njegovim rečima, “množe komarci i krokodili što eko džihadisti nazivaju biodiverzitetom”.

“Građani su razumeli uvrede, ali i gradonačelnikovo moguće rešenje problema gde će se, uobičajeno, prilagoditi urbanistički planovi kako bi se zadovoljili interesi investitora ‘Delhaize Serbia’ i ‘Capitel light team’, a oštetiti građani”, ističu u ovom saopštenju.

Inicijative apeluju na vlasnike predmetnog zemljišta da vode računa o higijeni na parcelama, a novosadsku upravu da reaguje u skladu sa gradskom Odlukom o uređenju grada i upozori vlasnike na obaveza.

Zaključuju da je posao gradonačelnika da vodi računa o imovini i potrebama građana i građanki, a ne o interesima investitora.

Inicijative potpisnice ovog predloga su Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Svet i Dunav i Dunavac (Šodroš).

Izvor: 021
Foto: Pixabay