Početna Gradske teme Novosadski đaci znanjem pokorili Evropu

Novosadski đaci znanjem pokorili Evropu

0

Đaci novosadske Gimnazije „Svetozar Marković“ trijumfovali su na Evropskom samitu mladih o klimatskim promenama. Iako je Samit održan onlajn zbog pandemije, novosadski gimnazijalci su potvrdili da su najbolji među mladima širom Evrope.

Učenici četvrtog razreda Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić su, u konkurenciji vršnjaka iz 28 članica EU i još četiri zemlje kandidata, osvojili prvo mesto.
Njihov program „Global worming, global worning“ (Globalno zagrevanje, globalno upozorenje) dobio je najveći broj glasova, tako da će kao prvoplasirani učestvovati na Evropskom okupljanju za mlade, koji će na jesen organizovati Evropski parlament u Strazburu.

Inspiraciju su pronašli u brojnim divljim deponijama, a osnovna ideja im je bila da sve smeće iz novosadske gradske deponije bude smešteno u ogromne podzemne bunkere, gde bi se vremenom akumuliralo mnogo ugljen – dioksida, metana i drugih gasova, koji bi se kasnije iskoristili za zagrevanje ili hlađenje grada, industrijskih postrojenja, da se proizvodi suvi led, da se koristi za dezifekciju ili u auto-industriji i prehrani.

No, to nije sve, novosadski đaci su otišli korak dalje, pa su, nakon detaljnog istraživanja, došli na ideju da iskoriste svojstva hiperakumulirajućih biljka (biljke koje iz zemljišta crpe teške metale). Prema njihovom rešenju, kad se završi postupak izvlačenja gasova iz deponije, na nju mogu da se posade te posebne vrste biljaka, ozeleni površina i izgradi naučni centar za ekološka istraživanja.

Izvor: Dnevnik, Novosti, novisad.com
Foto: Pixabay