Početna Gradske teme Novosadsko udruženje policije pisalo Gašiću: Sprovedite hitnu kontrolu čuvanja oružja

Novosadsko udruženje policije pisalo Gašiću: Sprovedite hitnu kontrolu čuvanja oružja

0

Novosadsko udruženje policije “Dr Rudolf Arčibald Rajs” pozvalo je ministra Bratislava Gašića da hitno sprovede kontrolu čuvanja oružja nakon današnje pucnjave u školi na Vračaru.

Oni od ministra traže da hitno, bez odlaganja naloži pojačanu terensku kontrolu držanja, čuvanja i smeštaja oružja i municije.

“U svetlu današnjeg nezapamćenog tragičnog događaja, smatramo da je zahtevana hitna i neodložna aktivnost policije, profesionalan, metodološki i bezbednosno neophodan logičan korak sa krajnjim ciljem opšte generalne prevencije, a ujedno i smanjenju uznemirenja javnosti”, navode u ovom udruženju.

Kako dodaju, policija nakon provere uslova za inicijalno nabavljanje i držanje oružja ne vrši naknadni nadzor i kontrolu držanja, čuvanja i smeštaja oružja i municije u smislu prostorno – tehničkih uslova na mestima prebivališta i u objektima vlasnika oružja u legalnom posedu u cilju provere da li se poštuju propisane mere, te oni traže da se takva praksa promeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da danas u Srbiji postoji 766.665 registrovanih komada oružja i predložio vladi, osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine, kao i da izvrši reviziju svih do sada izdatih dozvola.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay