Početna Gradske teme Obeleženi jubileji listova Jó Pajtás i Magyar Szó i štamparije Forum

Obeleženi jubileji listova Jó Pajtás i Magyar Szó i štamparije Forum

0

Proslava 70. godišnjice dečijeg lista na mađarskom jeziku Jó Pajtás, 60. godišnjice od osnivanja štamparije Forum i 73. godišnjice dnevnog lista Magyar Szó, održana je juče u Novosadskom pozorištu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da su listovi Magyar Szó i Jó Pajtás, kao i štamparija Forum, u prethodnih sedam decenija pružili nemerljivo veliki doprinos pisanoj mađaraskoj reči u Vojvodini i Srbiji.

Ove tri institucije mađarske pisane reči su od izuzetne važnosti za mađarsku nacionalnu zajednicu. Tako je bilo u prošlosti, a siguran sam da će tako biti i ubuduće. Proslava ovih jubileja je i proslava decenijskoj truda, hrabrosti i znanja“, rekao je Pastor i istakao da su Magyar Szó i Jó Pajtás, kao i više od hiljadu knjiga i publikacija na mađarskom jeziku koje su uređivane i štampane u Forumu, pravi “rudnik zlata” za istoričare.

U tim izdanjima, iz decenije u deceniju, zapisivana je istorija i svakodnevica mađarske zajednice i naš je zajednički zadatak da nastavimo sa poboljšanjem uslova rada i tehničkih kapaciteta za njihov dalji razvoj“, naveo je Pastor.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najznačajnijih mehanizama za očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika. Naveo je da je u predlogu pokrajinskog budžeta za 2018. godinu za celokupan sistem javnog informisanja opredeljen 341 milion dinara, od čega je više od 83 procenata za medije na jezicima nacionalnih manjina.

U holu Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz otvorena je izložba “Lepota otiska”, a otvorili su je Đeze Bordaš, predsednik Društva pisaca Vojvodine, Magdolna Nađ, urednica lista Jó Pajtás i Vince Katona, bivši direktor štamparije Forum.

Izvor: 021.rs
Foto: vojvodina.gov.rs