Početna Gradske teme Od danas skuplji gradski prevoz u Novom Sadu

Od danas skuplji gradski prevoz u Novom Sadu

0

Novi cenovnik JGSP “Novi Sad”, po kome će cena gradskog prevoza poskupeti sa 55 na 65 dinara, počinje da važi danas.

Nove cene mesečnih markica za zaposlene sada koštaju 2.296 dinara, a za građane 2.523 dinara, umesto dosadašnjih 1.925, odnosno 2.145 dinara. Cene mesečnih markica za prvu gradsku zonu za penzionere, učenike i studente ostaju nepromenjene, kao i cene u prigradskom saobraćaju.

Dosadašnja cena gradskog prevoza bila je neodrživa i ugrožavala je kvalitet i bezbednost celokupnog sistema javnog prevoza, o čemu govori činjenica da bi u ovom momentu ekonomska cena karte za gradsku zonu trebalo da bude 80 dinara. Urađena korekcija cenovnika je na nivou minimalno potrebnog za organizaciju funkcionalnog javnog prevoza, tako da je novosadski prevoznik ostao najjeftiniji javni prevoznik u državi i u regionu“, dodaju u ovom preduzeću.

Kako smo ranije objavili, Gradsko veće je odobrilo GSP-u povećanje cene gradskog prevoza. Tada u GSP-u, zbog tehničkih razloga i štampanja markica, nisu mogli da kažu kada će tačno početi da važe nove cene.

Poskupljenje cene gradskog prevoza najavio je još letos gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a u odluci koju je usvojilo Gradsko veće navodi se da je ovaj korak bio potreban jer GSP, zbog otežanih uslova poslovanja, smanjenja broja putnika i prihoda od prevoza, većih obaveza za otplatu dva lizinga za autobuse, obaveza prema dobavljačima za gorivo i drugih troškova, sa sadašnjim cenama ne može da podmiri sve obaveze.

Cene autobuskih karata poslednji put su menjane polovinom 2013. godine.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay