Početna Gradske teme Odabrano idejno rešenje za novi novosadski memorijalni centar

Odabrano idejno rešenje za novi novosadski memorijalni centar

0

Odabrano je idejno rešenje za Memorijalni centar koji će biti posvećen nastradalima u Raciji 1942. godine na teritoriji Južne Bačke.

Rešenje koje je izabrano na urbanističko-arhitektonskom konkursu delo je “Spring studija”.

Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja je sprovela konkurs, navela je da je rešenje dobilo drugu nagradu, jer nije bilo prvonagrađenog rada.

Autorski tim čine Maja Dragišić, Milan Božić, Milica Milosavljević, Divna Babović, Katarina Crljenica, Aleksandar Bojanić i Tamara Koneska.

U obrazloženju se navodi da je stručni žiri doneo odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije.

“Nedvosmisleni stav žirija je da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da, uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju, treba da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije. Žiri smatra da je rešenje potrebno prilagoditi u smislu komunikativnosti, eksplicitnosti i načina isticanja simbola stradalničkih naroda, pri čemu će koncepcijski stav autorskog tima, koji u fokus stavlja čoveka i ljudskost, biti sačuvan”, navodi žiri.

Osim toga, skrenuta je pažnja da je neophodno preciznije ustanoviti potrebe modifikacije terena, kao i mogućnost da se postojeći parking uz Distrikt transformiše u javni prostor, odnosno trg, kojim bi se susedni sadržaji “objedinili”.

“Žiri smatra da autori i autorke na savremen način sagledavaju prostor memorijalnog kompleksa i njegov specifičan kontekst, kao i da su, uzimajući u obzir višeznačnost, osetljivost i značaj teme, vešto i racionalno odgovorili na konkursni zadatak”, navodi se u saopštenju.

Obrazloženje u celosti možete da pročitate na ovom linku.

Pobednicima je pripala druga nagrada u iznosu od 1,4 miliona dinara.

Odlukom žirija dodeljene su i tri treće nagrade u vrednosti od po 700.000 dinara.

Iz EPK navode da se u okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće parterno i saobraćajno uređenje.

Podsetimo da se u konkursnoj dokumentaciji navodilo da će se kompleks sagraditi na prostoru od 3,1 hektara oko Mosta slobode, pri čemu će sam memorijalni park imati 1,1 hektar.

Glavni objekat bi bio suteren i prizemlje sa osnovom od oko 0,39 hektara.

U okviru stalne postavke, koja će biti podeljena na nekoliko celina, planira se posebna “Hladna soba” u kojoj će se simulirati fizičke osobine dešavanja u 1942. godini.

“U okviru Celine 2 projektovati Hladnu sobu (oko 40 kvadratnih metara) kao prostorno-umetničku instalaciju u kojoj će se simulirati fizičke osobine spoljašnjeg okruženja kakve su bile u januaru 1942, temperatura, strujanje vazduha, zvukovi i slično. Hladna soba je mesto apsorpcije i refleksije u kojoj će posetioci doživeti neku vrstu fizičke i psihičke reakcije kao odgovora na ono što su žrtve doživele. U ovaj prostor će se ulaziti u kontrolisanim uslovima radi bezbednosti posetilaca; jedan od uslova jeste dodatna odeća i obuća koja će se dobijati na ulazu i za čije odlaganje je potrebno predvideti prostor ispred ulaza u Hladnu sobu i izlaza iz nje. Prenos odeće i obuće sa izlaza na ulaz vrši zaposleno osoblje preko internog hodnika”, stoji u opisu za konkurs.

U dokumentaciji je pisalo i da se očekuje da dnevno bude 70 posetilaca muzeja, a da maksimalni kapacitet kada se održavaju seminari, konferencije i slično bude 230 osoba i da bi centar imao 12 stalno zaposlenih, uz spoljno angažovane radnike obezbeđenja i održavanja objekta.

Izvor: 021.rs
Foto: Spring studio/prtsc