Početna Gradske teme Održana konferencija o perspektivama razvoja socijalne zaštite u Novom Sadu

Održana konferencija o perspektivama razvoja socijalne zaštite u Novom Sadu

0

Konferencija “Perspektive daljeg razvoja programa i usluga u oblasti socijalne zaštite u Gradu Novom Sadu” koju je organizovala Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu zajedno sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu, održana je u Skupštini Grada Novog Sada i na njoj su predstavljeni rezultati monitoringa i evaluacije programa i usluga u oblasti socijalne zaštite.

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branka Bežanov je pozdravila učesnike konferencije rečima dobrodošlice i tom prilikom istakla da je Novi Sad, kao odgovorna lokalna samouprava, u toku ove godine, sproveo ocenu svih programa i usluga socijalne zaštite koje pruža građanima, sa ciljem poboljšanja i unapređenja te oblasti.

V. d. načelnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Lidija Tomaš je istakla dva najznačajnija infrastrukturna projekta za koje se završava izrada projektno-tehničke dokumentacije.

“To je izgradnja novog objekta Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Futogu, u okviru Gerontološkog centra „Novi Sad“ smeštajnog kapaciteta za 100 korisnika. Grad Novi Sad planira dalji razvoj Centra za socijalni rad izgradnjom dva nova objekta. U jednom od njih će se pružati usluge socijalne zaštite koje se finansiraju iz budžeta Grada, a drugi je namenjen pružanju usluga dnevnog boravka za decu i mlade. Što se tiče novih usluga, uvedena je nova mera “Porodični kompas” s ciljem pružanja podrške porodici i prevenciji mogućih poteškoća u roditeljstvu. Takođe smo identifikovali potrebu za još jednom novom uslugom, a to je rad na prevenciji i korekciji govorno-jezičkih smetnji kod dece ranog uzrasta, koju realizuje Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”. Ukupno 140 studenata sa Medicinskog fakulteta sa Katedre za specijalnu rehabilitaciju i edukaciju će, u saradnji sa postojećim logopedima Predškolske ustanove, raditi na prevenciji i korekciji govora kod dece”, rekla je Lidija Tomaš.

Direktorica Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Maja Miljković je istakla da je monitoring i ove godine sproveden u cilju poboljšanja rada i usluga pojedinačnih programa socijalne zaštite.

“Predmet monitoringa ove godine su bile i tri usluge socijalne zaštite koje su predviđene odlukom Grada Novog Sada, personalna asistencija, stanovanje uz podršku i svratište za mlade. Zaključak je da je došlo do značajnog poboljšanja rada, koje se pre svega ogleda u organizacionim strukturama i stručnim postupcima i međusobnoj saradnji, a na poboljšanje su uticale preporuke koje je Zavod davao. Preporuke za ovu godinu se odnose na načine vođenja evidencije i dokumentacije, kao i promocije programa. Poseban akcent je stavljen na ulaganje u ljudske resurse i neophodnost kontinuirane edukacije stučnih radnika u sistemu socijalne zaštite”, rekla je Maja Miljković.

Konferenciji su takođe prisustvovali i predstavnici ustanova i udruženja građana koji realizuju pojedinačne programe i usluge u okviru Programa unapređenja socijalne zaštite Grada Novog Sada.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs