Početna Kultura Promocija romana “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića u Novom Sadu

Promocija romana “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića u Novom Sadu

0

Promocija književnog stvaralaštva Vladimira Kecmanovića i njegovog najnovijeg romana “Kad đavoli polete” biće održana danas u 18 časova u holu Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” u okviru programa “Umetnik u fokusu”, saopštavaju iz te institucije.

O literarnom ostvarenju Vladimira Kecmanovića govoriće književna kritičarka Slađana Ilić. Moderator programa je Branka Marković.

“Roman je posvećen Orvelu, koji je do te mere precizno predvideo svet u kome živimo da se Kecmanović, kako veli, katkada pita ne podešavaju li moćnici ustrojstvo sveta rukovodeći se Orvelovim knjigama. Sama pripovest u kojoj se sažimaju brojne temeljne, najveće teme – od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svetom do oceubistva u celosti je pak protkana referencama na Šekspirovog “Hamleta”, počev od kreda istaknutog na naslovnici da “ne ubija onaj koji drži nož, nego onaj kom ostaje imperija”…”, navodi se u recenziji.

Vladimir Kecmanović (Sarajevo, 1972) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za Opštu književnost sa teorijom književnosti.

Objavio je romane “Poslednja šansa” (1999), “Sadržaj šupljine” (2001), “Feliks” (2007), “Top je bio vreo” (2008), “Sibir” (2011), “Osama” (2015) i zbirke pripovedaka “Zidovi koji se ruše” (2012) i “Kao u sobi sa ogledalima” (2017). Sa Dejanom Stojiljkovićem objavio je roman “Kainov ožiljak” (2014) i trilogiju “Nemanjići”: “U ime oca” (2016), “Dva orla” (2016) i “U ime sina” (2017). Objavio i esejističko-biografsku knjigu “Das ist Princip!” (2014) i esejističko-istoriografsku knjigu “Dva krsta i jedna krv” (2017). Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu “Tito, pogovor” (2012).

Dobitnik je stipendije Fondacije “Borislav Pekić” i nagrada “Branko Ćopić”, “Meša Selimović”, “Pečat vremena”, “Hit libris”, “Vitez srpske književnosti”, “Pero Despota Stefana”, “Krst Vožda Đorđa Stanimirovića”, Velike nagrade Andrićevog instituta u Andrićgradu za roman “Osama”, kao i Andrićeve nagrade za priču “Ratne igre” iz zbirke “Kao u sobi sa ogledalima”.

Kecmanovićeva proza doživela je više filmskih, pozorišnih i dramskih adaptacija i prevedena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski, mađarski, rumunski jezik…

Prevod romana “Top je bio vreo” (The Canon Was Red Hot) nominovan je za nagradu “Dublin impact”, koja se u Dablinu dodeljuje za najbolji roman na engleskom jeziku.

Scenarista je serijala “Senke nad Balkanom” i “Državni službenik”.

Vladimir Kecmanović je stalni kolumnista lista “Politika”. Povremeno piše za više medija u zemlji i u okruženju. Vlasnik je i urednik izdavačke kuće “VIA”. Član je književne grupe “P–70” (“Proza na putu”) i Srpskog književnog društva. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: RTV.rs
Foto: Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”