Početna Gradske teme Održana prezentacija projekta “Rebooting” u Novom Sadu

Održana prezentacija projekta “Rebooting” u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je prezentaciji projekta “Rebooting” u Svečanoj sali Gradske kuće gde su predstavnici Omladinskog saveza udruženja “Novi Sad – OPENS”, kao nosioci projekta “Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija – Rebooting”, prezentovali projektne aktivnosti u okviru istog. Uz finansijsku podršku Evropske Unije, pokrenut je taj trogodišnji projekat (engl: Responding to Enlargement Boost Through the Involvement of New Generations – REBOOTING), fokusiran na osnaživanje mladih u Vojvodini.

“Današnji povod za okupljanje u Novom Sadu jeste okupljanje oko iste ideje, a to je osnaživanje mladih u lokalnim zajednicama, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore u našim gradovima. Grad Novi Sad 2019. godine ponosno je nosio titulu Omladinske prestonice Evrope, a jedno od najvažnijih nasleđa ovog projekta jeste Omladinski centar u Кreativnom Distriktu, čime smo postavili temelje prvog omladinskog centra u gradu, ali i šire. Raduje nas što će Subotica i Sombor, čiji predstavnici su danas s nama, uskoro imati svoje omladinske centre, inspirisane našim primerom. Drago mi je da će se putem trogodišnjeg projekta ‘REBOOTING’, koji finansira Evropska unija, kroz različite aktivnosti podsticati mladi za učešće u procesu EU integracija”, rekao je Milan Đurić.

Predstavljajući “Rebooting”, direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović, opisao je projekat kao stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU.

“Cilj nam je svakako i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja EU i EU integracije”, rekao je Grozdanović.

Prezentaciji su prisustvovali i partneri na projektu, a to su predstavici Western Balkans Institut, Bečejsko udruženje mladih, SINHRO (Pančevo) i Somborski edukativni centar, kao i predstavnici pridruženih partnerskih gradova – Кikinde, Sremske Mitrovice, Subotice i Zrenjanina. Uz čelnike pomenuta četiri grada, u Gradskoj kući, prisutni na prezentaciji su bili i predstavnici Sombora, Pančeva i Bečeja.

Nakon video prezentacije, prisutnima se obratio i Ekmel Čizmedžioglu, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji koja je podržala realizaciju projekta.

“Ovaj trogodišnjei projekat smo podržali sa oko 620.000 evra, dok civilna društva u Srbiji finansiramo u iznosu 6 do 7 miliona evra na godišnjem nivou”, rekao je Ekmel Čizmedžioglu.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs