Početna Kultura Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Leonid Mihailovič Brailovski i...

Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Leonid Mihailovič Brailovski i Rimena-Rima Nikitična Brailovski

0

Udruženje “Petrovaradin Media” uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Leonid Mihailovič Brailovski – slikar, scenograf (Harkov, 1867 – Rim, 1937)
Rimena-Rima Nikitična (Nikitišna) Brailovski – kostimograf (Tartu, Estonija 1877 – 1959, Rim)

Bračni par Brailovski 1917. napustio je Rusiju, a od 1921. do 1924. biće angažovani u Narodnom pozorištu. Leonid kao Scenograf, a Rima kao kostimograf. U toku tri pozorišne sezone preuzimaju najteže scenografske i kostimografske zadatke, uključujući sve ambicioznije režijske zahvate u drami, operi i baletu.

Na srpskoj sceni postavili su 18 predstava, od čega 7 drama, 9 opera i 2 baleta, modernizujući u najvećoj meri pozorišni dekor i kostim. Tokom svog angažmana u Beogradu insistirali su na slobodi rada scenografa i kostimografa, ističući da njihovo delo nije samo ram za predstavu već nezavisno umetničko delo, da boje kostima i dekora zavise jedni od drugih i da se sjedinjuju u celinu.
Slikarski ruski ekspresionizam sa kičica Brailovskih imao je u Beogradu odobravanje dramskih kritičara, naročito u prikazivanju spske istorijske prošlosti, dok je kod kritičara i umetnika opere i baleta izazivao nedoumicu i odbijanje. Pod pritiscima dela pozorišne javnosti umetnički par Brailovski 1924. godine napušta Narodno pozorište i odlazi u Italiju, iako je uprava Narodnog pozorišta, zadovoljna njihovim radom, htela da ih zadrži.

Leonid Brailovski je, uz Jovana Bijelića, jedan od prvih školovanih scenografa koji su našem teatru otkrili nov pristup likovnoj opremi predstava. Odlikovan je ordenom Sv. Save IV stepena (1923). Tragično je nastradao 1937. godine u Rimu kada ga je slučajno pogodio zalutali metak iz međusobnog obračuna fašista.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba je sinoć otvorena u Ruskom domu u Beogradu, posle čega će još gostovati i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo