Početna Gradske teme Odvezeni u prihvatilište: Sa ulica Novog Sada za godinu dana sklonjeno 2.500...

Odvezeni u prihvatilište: Sa ulica Novog Sada za godinu dana sklonjeno 2.500 pasa i mačaka

0

Ukupno 2.500 pasa i mačaka za godinu dana je uhvaćeno na ulici i prevezeno u prihvatilište “Zoohigijene”. Preduzeće je prošle godine eutanaziralo 15 neizlečivo bolesnih životinja.

U istom periodu je sa ulica uklonjeno čak 1.500 leševa pasa i mačaka, navodi se u godišnjem izveštaju “Zoohigijene i veterine”.

Ovo preduzeće svake godine radi na više redovnih aktivnosti koje se finansiraju iz budžeta Grada Novog Sada. U njih spada zbrinjavanje, lečenje i udomljavanje pasa i mačaka, kontrola i smanjenje populacije napuštenih životinja, ali i uklanjanje životinjskih ostataka, kontrole na besnilo i druge aktivnosti.

U izveštaju “Zoohigijene” navodi se da su zaposleni prošle godine skoro 2.000 puta izašli na teren radi hvatanja napuštene životinje, ali u tome nisu uspeli. Za 2.500 zbrinutih pasa i mačaka pruženo je 449 medicinskih tretmana.

Boravak u prihvatilištu podrazumeva: ishranu, istrčavanje, šetanje, nadzor i održavanje higijene za pse i mačke, poručuju u preduzeću. Kada je reč o praksi uhvati-steriliši-pusti, koju godinama primenjuje “Zoohigijena”, sterilisano je 3.000 životinja i radilo se na njihovom udomljavanju, odnosno na promociji odgovornog vlasništva, kako bi na ulicama bilo što manje napuštenih pasa i mačaka.

“Zoohigijena”, inače, sa ulica uklanja i leševe krupnijih i sitnijih životinja, a povereno joj je uklanjanje otpada životinjskog porekla.

Pomenuta eutanazija 15 bolesnih životinja urađena je, kako se navodi, na human način.

Prošle godine su zaposleni pružili prvu pomoć za 4.000 napuštenih, povređenih životinja, a urađeno je i 1.200 hirurških intervencija, navodi se u izveštaju koji će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: Ilustracija/Pixabay