Početna Kultura Opera “Madam Baterflaj” 12. maja na sceni “Jovan Đorđević”

Opera “Madam Baterflaj” 12. maja na sceni “Jovan Đorđević”

0

Popularna opera Đakoma Pučinija “Madam Baterflaj”, biće izvedena u petak, 12. maja, na sceni “Jovan Đorđević” u 19 časova.

“Madam Baterflaj” je jedna od najizvođenijih opera u svetu. Veoma izražajno dočarava tužnu ljubavnu priču mlade Japanke Ćo-Ćo-san, prikazujući ujedno i kulturološki kontrast istoka i zapada.

Dirigent je Mikica Jevtić, a u glavnim solističkim ulogama su: Danijela Jovanović (Ćo-Ćo-san), Jelena Končar (Suzuki), Aleksandar Saša Petrović (Pinkerton), Verica Pejić (Kejt Pinkerton), Vasa Stajkić (Šarples), Igor Ksionžik (Goro), Goran Krneta (Jamadori), Strahinja Đokić (Bonzo) i drugi. Učestvuju solisti, Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Pučinijeva partitura je kao režijska knjiga

Opera “Madam Baterflaj” Đakoma Pučinija je veliki izazov za umetnika zato što zahteva, u stvari, tri umetnika: pevača, muzičara i glumca. To je kompletan repertoar i današnji zahtevi savremenog operskog teatra kao i savremene publike, čiji su nivo i kriterijumi veoma visoki, zahteva to trojstvo, ne samo za pevanje nego i za muziciranje i glumu.

U ovoj operi je sve to prisutno. Iako govorimo o Pučiniju koji je za razliku od Verdija stvarao u velikim plohama, u velikim zahvatima, moramo istaći da je to jedan mozaik realističkih, poetskih scena koje zahtevaju izuzetnu interpretaciju, i muzičku i scensku. Zapravo, njegova partitura je režijska knjiga koju dirigent i režiser moraju da dešifruju i da na taj način predaju sve one divne likove, naročito ženske, čiji je Pučini veliki majstor, ali Ćo-Ćo-san je bio njemu najmiliji.

Reditelj ovog dela parafrazirao je nekoliko reči koje je Pučini govorio: “Ja uvek vidim njen lik pred sobom, te male slatke Japanke koja je puna bola u duši”. Tada je rekao: “Ja nisam stvoren za velike gestove, ja volim obične male ljudske stvari, ali kad su one istinite, iskrene i kad dolaze od srca.”

“Prema tome, to je moto koji nas je rukovodio u radu s umetničkim ansamblom, u zajednici s maestrom Toplakom da to ostvarimo. Bio je to naš putokaz. Imali smo rad s dva, konkretna ansambla – vreme je bilo dosta ograničeno, ljudi su pokazali veliku zainteresovanost, veliku umetničku disciplinu i zalaganje. Mogu da kažem da rezultat neće izostati i ja sam veliki optimista. Gledajući poslednje probe, ipak, mislim da su stvari uspešno savladane. Opera „Madam Baterflaj” spada u one najpopularnije opere i ja sam uveren da će publika tu operu veoma zdušno primiti, posebno ženski deo operske publike kome je opera ‘Madam Baterflaj’ jedna od najmilijih opera”, kaže Mladen Sabljić, reditelj.

Izvor: RTV.rs
Foto: SNP/B. Lučić