Početna Gradske teme Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanska Klaipeda

Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanska Klaipeda

0

Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanski grad Klaipeda, saopšteno je sinoć na ceremoniji u organizaciji OPENS-a, a u sklopu posete Evropskog omladinskog foruma, u Pozorištu mladih.

Novi Sad je bio domaćin ovog događaja kao grad koji je nosilac ove titule za 2019. godinu.

Četiri grada našla su se u finalnom krugu za izbore Evropske prestonice mladih za 2021. godinu, i to litvanski grad Klaipeda, hrvatski Varaždin, kiparska Velika Nikozija i moldavski Kišinjev, a prestižno zvanje ponela je Klaipeda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je za Novi Sad veoma važno to što je domaćin značajnog evropskog događaja u oblasti politike za mlade.

“Sa nama su brojni delegati iz gotovo svih evropskih država, predstavnici diplomatskog kora, kao i pokrajinske i republičke vlade. Novi Sad je kreiranje lokalnog akcionog plana za mlade prepustio omladinskim organizacijama uz logističku i finansijsku podršku gradske administracije. Verujem da će to biti najproduktivniji plan i da će pokazati da su mladi neposredni donosioci odluka. Međutim, tu se ne radi samo o njihovim pravima, već i o odgovornostima za rezultate koji se postignu”, istakao je Vučević i dodao da Novi Sad i Srbija moraju maksimalno da iskoriste dve evropske titule i stvore ambijent iz kojeg mladi neće želeti da odlaze.

Kako je izjavio koordinator OPENS- a Vukašin Grozdanović, novosadski lokalni akcioni plan za mlade biće baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom godine Skupština grada treba da ga usvoji. Kako je istakao, OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Toj organizaciji cilj je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima obuhvati 500.000 mladih u Srbiji i Regionu.

Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Proces je dizajniran tako da osnaži mlade ljude, poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima i jača evropski identitet na lokalnom nivou.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay