Početna Gradske teme Optužio lekara Betanije da je kriv za deformitet bebe

Optužio lekara Betanije da je kriv za deformitet bebe

0

new-health-plan-new-doctor-ftr

Novosađanin Dragan Mitrović (33) optužio je ginekologa Srboljuba A. da je kriv što se njegova beba rodila bez levog stopala i sa teškim deformitetima prstiju obe šake.

Mitrović tvrdi da doktor za devet meseci nije primetio ili je namerno prećutao da beba ima anomalije, a da mu je za to vreme uzeo silan novac da bi privatno vodio trudnoću njegove supruge. Ona se porodila 11. oktobra u novosadskom porodilištu i na svet je donela devojčicu. Na porođaju je otkriveno da beba nema stopalo i da ima deformitet obe šake.

– Taj lekar je trudnoću moje supruge vodio u porodilištu, a preporučio joj je da nastavi da vodi trudnoću kod njega, ali u privatnoj bolnici. Supruga je kod njega bila bar osam puta i uvek bi joj rekao da je sve u najboljem redu – kaže Mitrović za Informer dodajući da je svaki pregled koštao 5.000 dinara. Navodi da je poslednji pregled bio 24. septembra i da doktor ništa nije rekao.

–  Sa advokatom se dogovaram oko tužbe. Svima je jasno da je ovde napravljen ogroman propust, to mi je potvrdio i ginekolog koji je porodio moju ženu – kaže Mitrović. On tvrdi i da ga je konzilijum iz Betanije pozvao na razgovor da bi zataškali celu priču.

– Ginekolog Vesna Kopitović, koja je i pokrajinska sekretarka za zdravstvo, tokom razgovora me je ubeđivala da se ne svađam sa ljudima iz “Ferone” jer su, kako je rekla, odlični stručnjaci. Kasnije smo saznali da je i dr Kopitović konsultant u toj bolnici – kaže Mitrović.

Pokrajinska sekretarka je potvrdila da je konsultant te privatne bolnice, ali kaže da nije zbog toga zvala Mitrovića na razgovor. – Hteli smo da pomognemo u daljem lečenju njegovog deteta. Mitrović ima pravo na svoje mišljenje o tome ko je kriv u slučaju njegove bebe, a ima pravo i na zakonsku proceduru i protiv lekara i protiv ustanove. I podvlačim, prvo je odgovoran lekar, gde god da je pregledao trudnicu – kaže Vesna Kopitović.

Dr Srboljub A. rekao je da tokom cele trudnoće ništa nije ukazivalo na ovako velike anomalije. – Mislim da se radi o retkoj bolesti. Ja sam pratio tu trudnoću i sve je bilo u redu do samog kraja. Najverovatnije da je došlo do sindroma amniotskih brazdi kada omotač oko bebe ili pukne ili stvara male priraslice koje se najčešće obmotaju oko ekstremiteta i onda dovode do atrofije ili do amputacije. To se obično desi u kasnijoj fazi trudnoće – navodi doktor.

Direktorka Specijalne ginekološke bolnice “Ferona” Ana Stambolić Trajković kaže da je pacijentkinja kod njih pregledana najsavremenijom opremom koja postoji u Srbiji. – Trudnoća je vođena kod nas, ali i u “Betaniji”, koliko znam. Pacijentkinja je kod nas došla zajedno sa doktorom koji je naš konsultant, a da prethodno nije zakazala pregled. Naša evidencija govori da je kod nas bila pet puta na pregledu – navodi dr Stambolić Trajković.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija