Početna Gradske teme Organizacija “Kuda.org” oduzela deo opreme Crnoj kući i ponudila je besplatno drugim...

Organizacija “Kuda.org” oduzela deo opreme Crnoj kući i ponudila je besplatno drugim udruženjima

0

Udruženje “Omladinski centar CK13” obavestilo je javnost o oduzimanju tehničke opreme, a nedugo potom, organizacija “Kuda.org” koja je istu oduzela, stavila je opremu na besplatno raspolaganje civilnom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju “CK13”, reč je o opremi koja je u periodu od 2007. do 2010. godine nabavljena za aktivnosti centra, pa je, ovo “nelegitimno prisvajanje i privatizacija resursa koji su služili zajednici okupljenoj oko Crne kuće”.

“Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja ‘Omladinski centar CK13’ zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva. Isključenje iz članstva iskorišćeno je kao izgovor za ponovno ugrožavanje rada Crne kuće, u čemu se vrlo jasno ogledaju partikularni interesi kojim se kuda.org vodi od početka ovog procesa”, piše u saopštenju.

S druge strane, “Kuda.org” je nepunih sat vremena nakon ovog obaveštenja “CK13” obavestilo javnost da stavlja na raspolaganje organizacijama civlinog društva tehničku opremu na besplatno korišćenje i objavilo poziv zainteresovanima da se jave.

U svom saopštenju oni su naglasili da oprema pripada njima, te da je ustupljena Udruženju “CK13” na besplatno korišćenje. Oduzimanje opreme okarakterisali su kao rezultat niza pokušaja za uspostavljanje dijaloga koji nisu urodili plodom.

“Da podsetimo javnost, pojedinci iz Udruženja CK13 su grubo zloupotrebili poverenje osnivača i saradnika i lažno optužili kuda.org za prodaju Crne kuće, a potom i izbacili članove kuda.org iz Udruženja CK13, sa ciljem potpunog preuzimanja resura uključijući i inventar koji je godinama obezbeđivan za potrebe Crne kuće od strane kuda.org. Zbog ovih postupaka pojedinaca iz Udruženja CK13, kuda.org je doneo odluku da preuzme deo tehničke opreme iz Crne kuće, i da sada besplatno stavi na raspolaganje tehničku opremu svim organizacijama civilnog društva u Novom Sadu kojima je oprema neophodna za programske aktivnosti”, piše u saopštenju.

Ovo je samo nastavak problema između ove dve organizacije, čemu je prethodilo obaveštenje o iseljenju, pa potom tužba prema nemačkoj fondaciji koja je finansirala kupovinu Crne kuće (opširnije OVDE).

Izvor: 021
Foto: CK13/Facebook