Početna Gradske teme Otvorena izložba “Daske koje znače više od života”

Otvorena izložba “Daske koje znače više od života”

0

U sredu, 7.12.2022, u Pozorištu mladih otvorena je prva izložba iz serijala “Daske koje znače više od života”.

Projekat realizuje Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavljen je istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta. Za potrebe i realizaciju projekta, Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio nam je istorijsku građu, a Izložba će gostovati u četiri grada širom Srbije u foajejima pozoriša, kulturnih centara ili muzeja, sa idejom da je pogleda što veči broj posetilaca.

Predsednik kompanije Color Media Communications Robert Čoban – organizator projekta kaže da je pre četiri godine počeo sa organizovanjem sličnih izložbi.

“U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Srbije razmišljali smo kako da približimo istorijat pozorišta u Srbiji široj publici. Sve fotografije koje vidite su iz muzeja. Želimo da ljudi shvate da pozorište nije ovde od juče”, poručio je Robert Čoban.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Srbije, Vesna Burojević, ističe da je značajno to što je muzejska građa sada dostupna javnosti.

“Bićemo svedoci bogatog pozorišnog života u Srbiji kroz istoriju. Sadržaj će na ovaj način biti dostupan svima”, poručila je Burojević.

Pozorište mladih proslavlja 20 godina rada i ujedno je najstarije lutkarsko pozorište na Balkanu.

Mihajlo Nestorović, direktor, naglašava da se izložba odlično uklopila u ovaj jubilej.

“Dobro je i da se kulturni poslenici podsete istorijata pozorišta koji su učili na svojim akademijama. Postavka je sada u holu, a nadamo se i da ćemo uskoro imati galeriju za ove svrhe”, izjavio je Nestorović.

Postavka se može pogledati do 15.decembra kada će biti premeštena u Kraljevačko pozorište.

Foto: Mladen Sekulić