Početna Gradske teme Počela rekonstrukcija zgrade kasarne u Vojvode Bojovića

Počela rekonstrukcija zgrade kasarne u Vojvode Bojovića

0

Obnova ulične fasade upravne zgrade kasarne u Ulici vojvode Bojovića počela je nedavno, a za ove radove je izdvojeno skoro 12 miliona dinara sa obračunatim porezima.

Za ovaj projekat je Zavod za zaštitu spomenika kulture odabrao grupu ponuđača “NPN” i “Prima Idea” iz Novog Sada, koji su ujedno bili i jedini ponuđači na nedavno sprovedenoj javnoj nabavci.

Kako je portal 021.rs ranije pisao, ova oronula kasarna je dvospratni objekat sa tavanom i podrumom. Radovi obuhvataju zahvate na zameni oštećenih i degradiranih elemenata fasade, restauraciju i konzervaciju istih.

Radovima je obuhvaćena i demontaža i ponovno vraćanje olučnih horizontala, kao i izrada nove limarije u delu gde su dotrajali.

Kako je 021.rs pisao, u dopuni programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu u Novom Sadu navodi se da je ovaj vojni objekat, usled dugogodišnjeg neodržavanja, dospeo u izuzetno loše stanje.

“Ovo se najviše ogleda na krovu objekta kao i na fasadama koje predstavljaju opasnost kako za korisnike tako i za pešake u ovom izuzetno prometnom delu grada (naročito ulična fasada u Vojvode Bojovića)”, navodi se.

O ovom potezu oglasio se i gradonačelnik Milan Đurić, koji je naveo da je kasarna u Vojvode Bojovića važan svedok graditeljskog nasleđa javnih objekata u Novom Sadu.

“Kasarna čuva sećanje i na brojna pogubljenja pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta kao i na masovno ubijanje civilnog stanovništva tokom Pogroma u januaru 1942. godine”, poručio je Đurić.

O nebrizi o kasarni 021.rs je pisao proteklih godina u više navrata – naročito pošto je objekat inspekcija i obezbeđivala zbog oronuća fasade i opasnosti po život.

Čak je i gradska vlast urgirala kod Ministarstva odbrane da se konačno izdvoji novac za sanaciju kasarne, ali su i ta pisma ignorisana.

Kasarna u Vojvode Bojovića je pod prethodnom zaštitom kao spomenik kulture, a značajan je i kao spomen obeležje za streljane antifašiste u Drugom svetskom ratu i kao mesto stradanja Novosađana u raciji 1942. godine.

Prema gradskim urbanističkim planovima, kasarna u Vojvode Bojovića trebalo bi da bude očuvana kao mesto spomenika za stradale u Drugom svetskom ratu, a objekti bi služili za kulturno-turističke sadržaje.

U delu ovog objekta danas žive takozvane vojne izbeglice, odnosno nekadašnji pripadnici Jugoslovenske narodne armije koji su po početku ratova devedesetih raseljeni iz gradova u kojima su službovali.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay