Početna Gradske teme Počela sa radom Centralna kuhinja Radosnog detinjstva

Počela sa radom Centralna kuhinja Radosnog detinjstva

0

Centralna kuhinja Radosnog detinjstva koja se nalazi u Privrednikovoj bb, počela je da radi osam godina od početka izgradnje.

Ovaj objekat koji će spremati desetine hiljada obroka dnevno za 16.000 mališana u novosadskim vrtićima je koštao oko 600 miliona dinara, a radovi koji su počeli 2011. su se odužili jer se ispostavilo da nisu dobro urađeni. Sve je usporilo i prepucavanje SNS koji je bio na vlasti u Novom Sadu sa DS-om koji je tada bio na vlasti u Pokrajini oko toga ko treba da sve privede kraju i reši problem sa loše izvedenim radovima.

Dogovor je konačno postignut 2016. godine kada je SNS preuzela Banovinu. Potom su tokom 2017. i 2018. stigli novci i juče su objekat zajedno otvorili pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Zajedničkim snagama završili smo objekat kakav ne postoji u našem okruženju. Ovo je primer saradnje i postavljanja standarda koje želimo da prenesemo i na druge oblasti. Sve projekte koje smo dogovorili sa Gradom Novim Sadom mi smo i realizovali”, naveo je Mirović.

Vučević je izjavio da je Novi Sad zahvaljujući saradnji sa Pokrajinskom vladom dobio najmoderniju centralnu kuhinju sa pratećom logističkom podrškom.

“Više od 600 miliona dinara koštao nas je ovaj objekat, a Pokrajinska vlada obezbedila je više od 400 miliona dinara”, rekao je Vučević.

On je dodao da će Grad nastaviti da ulaže u nove vrtiće, a u narednom periodu će se videti šta će biti sa dve postojeće kuhinje Radosnog detinjstva koje sada više nisu neophodne.

“Centralna kuhinja ima kapacitet da pruža uslugu i drugim ustanovama, kao što su osnovne škole, privatni vrtići ili gerontološki centri, a pored toga planira se saradnja i sa obrazovnim sistemom, tako da će učenici srednje Ekonomske ili Hemijske škole ovde moći da dolaze na praksu i da u stvarnoj proizvodnji upoznaju sve procese o kojima uče. Vreme će pokazati šta je još potrebno uraditi kako bi se dodatno unapredili uslovi za rad zaposlenih. Uvideli smo da je potreban lift za vešeraj i to je nešto što planiramo da realizujemo u narednom periodu, ali već sada, u ovim uslovima žene koje rade u vešeraju za tri sata obave onu količinu posla za koju im je ranije bilo potrebno tri dana”, objasnio je Vučević.

Direktorka Radosnog detinjstva Marijana Popov izjavila je da Centralna kuhinja i tehnički i prostorno omogućava pripremu kvalitetnijih i raznovrsnijih obroka za mališane, uz visok stepen kontrole bezbednosti hrane, kao i pripremu hrane deci koja su u posebnom režimu ishrane.

Izvor: 021
Foto: Pixabay