Početna Gradske teme Počinje gradnja fabrike električnih motora Nidek u Novom Sadu

Počinje gradnja fabrike električnih motora Nidek u Novom Sadu

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom izgradnje fabrike Nidek, da se 2022. navršava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, a da japanske investicije govore koliko je koraka napravljeno u konkretizaciji odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da se da će u godini jubileja biti otvorene fabrike Nidek u Novom Sadu, Tojo tajers u Inđiji i da će biti završena desumporizacija u Termoelektrani Nikola Tesla koja je važna za životnu sredinu i građane koji žive u tom delu Beograda i Srbije.

On je rekao da je dogovoreno da se kroz investiciju Nidek uloži 250 miliona evra, ali da je od direktora kompanije čuo plan da će u Evropu investirati 1,5 milijardi evra i da će veći deo toga ići u Srbiju.

Vučić je dodao da će u prvom periodu u Nideku raditi 260 ljudi, a zatim 500 i da će buduće faze razvoja kompanije donositi velike prihode Vojvodini.

“Druga japanska mudrost kaže ‘padni sedam puta, ali ustani osam’ i mi smo se bog zna koliko puta uzdizali u 20. veku, a u 21. veku je bolje da imamo što manje padova, a da sebe uzdignemo više. Za nas je strahovito važno da razvijemo saradnju sa našim japanskim prijateljima, da vidimo da li možemo da dobijemo više investicija”, rekao je Vučić.

On je rekao da je podelio svoju zabrinutost oko svetskih dešavanja i cena energenata sa ambasadorom Japana.

Projekat koji suštinski menja Srbiju

Predsednik Vučić izjavio je povodom početka izgradnje fabrika električnickih motora japanske Nidek korporacije, da će oni imati izuzetnu saradnju sa novosadskim tehninčkim fakultetima i Beogradskim univerzitetom.

“Ovo su velike stvari koje suštinski i dubinski menjaju Srbiju, za nas su od presudnog značaja zato ćemo snažiti dualno obrazovanje i obrazovanje generalno, ulagađemo više i da sebe menjamo, da učimo od drugih da pratimo svetske trendove, da nam nastava ne bude kao pre 20 godina”, rekao je Vučić.

A, sve to, kazao je, da bi Srbija mogla da ide u korak sa svetom, jer, kako je naveo, “ovo zahteva veliko znanje, zato su nam ovakvi projekti važni”.

Ambasador Japana: Fabrika Nideka u Novom Sadu početak birilijantne budućnosti i inovacija

Ambasador Japana Takahito Kacumata ocenio je da je izgradnja fabrike korporacije Nidek u Novom Sadu početak brilijatne budućnosti i inovacija za Nidek i Srbiju.

Ambasador je na početku izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću za pokazivanje liderstva i na uloženim naporima da obezbedi pozitivnu poslovnu sredinu za investicije i kompanije.

Ambasador Japana izrazio je uverenje da će Nidek sa 1.000 zaposlenih iskoristiti prednosti Novog Sada i Srbije za proizvodnju kvalitetnih proizvoda.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, on je nagasio da je poseta tadašnjeg premijera Japana Šinzo Abea i razgovor sa predsednikom Vučićem utro put odnosima dve zemlje i saradnje u mnogom sferama.

“Tokom posete Abe je pokrenuo inicijativu saradnje sa Zapadnim Balkanom, sa ciljem da Japan pokaže da podržava reformske napore Srbije i njen put u EU”, naglasio je ambasador.

Rekao je da su planirane kvalitetne investicije, a da je dokaz posvećenosti činjenica da je Nidek započeo investiciju uprkos pandemiji.

To, smatra, pokazuje posvećenost i vitalnost japanskih kompanija kao i atraktivnost i poverenje koje imaju u Srbiju kao destinaciju za investiranje.

Podsetio je da je predsednik Vučić rekao da od investicije iz Japana očekuje i efekte prenosa koorporativne etike tih kompanija.

“Siguran sam da će Nidek odgovoriti na ova očekivanja i da će igrati važnu ulogu u promociji odnosa Japana i Srbije. Verujem da će Nidekova investicija biti jedna od svetlih tačaka 140-te godišnjice prijateljstva Japana i Srbije iduće godine”, zaključio je Kacumata.

Takođe, istakao je da je grad Novi Sad centar kulture, privrede i nauke i pohvalio lokalnu samoupravu što je spremna za nove izazove.

Ambasador je naglasio da je kompanija Nidek uprkos pandemiji i teškim okolnostima uspela da započne otvaranje fabrike na ovim prostorima.

“Srbija je destinacija za investiranja”, zaključio je on.

Dodao je i da predsednik Vučić očekuje od Japana da u našu zemlju prenesu efekat korporativne etike, ali i da se ekonomski razvoj podigne na viši nivo.

Seki: Nidek planira širenje u Srbiji, uložićemo puno novca

Glavni i izvršni direktor Nidek korporacije Đun Seki izjavio je danas, na početku gradnje fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije u Novom Sadu da Nidek planira da se širi u Srbiji i Evropi, kao i da će uložiti u našoj zemlji puno novca i otvoriti veliki broj radnih mesta.

“Ovde ćemo investirati ogroman novac i otvoriti još puno radnih mesta. Želimo da doprinesemo razvoju Srbije”, poručio je Seki.

Kaže da je kompanija prošle godine dostigla rekordnih 50 milijardi dolara prodaje i da će ove godine ta cifra biti još veća.

“Nastavićemo da rastemo u budućnosti i zato nam je potrebna nova lokacija. Želimo da se širimo i u Srbji i na evropsko tržište i zato smo ovde”, naglasio je Seki.

Seki je naveo da je Nidek velika kompanija koja pravi električne motore od najmanji vrednih jedan do dva dolara do najveći poput generatora za velike brodove.

Dodao je da godišnje prodaju više od tri milijarde električnih motora svih veličina i da je Nidek u toj proizvodnji prvi u svetu.

“Naš elektromotor je efikasniji 20 do 30 odsto od prosečnog takvog motora”, istakao je Seki i dodao da Nidek tako doprinosi dekarbonizaciji i smanjivanju globalnog zagrevanja.

Čelnik Nideka kaže da uprkos pandemiji korona virusa nastavljaju da rastu i da su 2019. godine imali prodaju vrednu 40 miljardi dolara, a u 2020. dostigli cifru od 50 miljardi dolara.

Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Mirović: Realizovana još jedna velika investicija

Uz veliku podršku predsednika Republike i zalaganje Vlade Srbije realizujemo još jednu veliku investiciju vrednu 250 milliona evra, ističe predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović i dodaje “Hvala mojim saradnicima iz Razvojne agencije Vojvodine koji su načinili prve korake kako bi se ovakav gigant zainteresovao za investiranje u Srbiji”.

Vučević: Ići brzo znači ići sporo bez prekidanja

“Ići brzo znači ići sporo bez prekidanja, glasi poznata japanska poslovica i u skladu sa ovom japanskom mudrošću, mi u Novom Sadu idemo izuzetnom brzinom napred jer kod nas nema stajanja, nema čekanja, gotovo svaki mesec se nove velike stvari dešavaju”, naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Podsećam da je “Nidek” jedan od svetskih lidera u elektro industriji, da će buduća fabrika biti najbolja “Nidekova” fabrika na svetu za proizvodnju elektromotora za vozila na električni pogon i da je planirano zapošljavanje skoro 500, uglavnom visokoobrazovanih kadrova.

Naizgled sporim, ali neprekidnim koracima smo poslednjih godina od Novog Sada napravili oazu za IT i “hajtek” industriju u celom regionu. “Nidek” je kruna našeg dosadašnjeg rada, ponos je u svima nama, ponos koji nas tera na nove korake, na novi napredak za našu Srbiju, istakao je Vučević.

Izvor: RTV
Foto: Miloš VUčević / Facebook