Početna Gradske teme Nikola Tesla, prvi počasni građanin Novog Sada. Evropska prestonica kulture u 2022....

Nikola Tesla, prvi počasni građanin Novog Sada. Evropska prestonica kulture u 2022. ulazi programom inspirisanim čuvenim naučnikom

0

Novosađani će ući u Novu 2022. godinu jedinstvenom umetničkom proslavom “Dočekom”, kojom otvaraju godinu “Evropske prestonice kulture u Novom Sadu”, saopštila je danas Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Novosađani će 31. decembra – simbolično osvetliti svoj grad programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada – navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, 31. decembra u 20:22 kod mosta Duga biće premijerno izveden deo predstave “Tesla, izumetnik” u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika. Učesnici će formirali povorku preko mosta Duga spajajući dve obale Dunava do Petrovaradinske tvrđave..

Poseban doživljaj I iskustvo za publiku

Usled svetlosnih instalacija biće “poseban doživljaj i iskustvo za publiku” nastupi elektro pop dua Niplpipl, austrijskog trija Elektro Guci, Kanda, Kodže i Nebojše, Ðorđa Miljenovića i didžej sastava Nojz destrakšn, a program u okviru “Tesline svetlosne galerije” završavaju 1. januara austrijski elektro duo Kruder und Dorfmajster i Minilinija.

Program u poslednjen danu ove godine besplatan

“Svečano otvaranje ”Evropske prestonice kulture”, proslava ”Zeniteum :: 2022”, slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar (20:22) slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića”, najavila je Fondacija.

U saopštenju se ističe da je “postavka svečanog otvaranja ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a otvaranje će biti održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana”.

Fondacija je najavila da će se “velikanom svetske nauke Milankovićem i njegovim delom baviti i izložba ”Vreme i vaseljena” Dušana Jovovića i Aleksandra Petrovića, koja će biti otvorena 13. januara u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa”.

Kako je najavljeno, tradicija “Dočeka” 13. januara nastavlja se 2022. godine na više od 40 lokacija u Novom Sadu – u Gradskoj kući nastupiće autrijski klarinetista Andreas Otenzamer, fado muzičarka Karmino u Srpskom narodnom pozorištu, a britanski elektronski sastav Morčiba u Pozorištu mladih.

U Novosadsko pozorište 13. januara dolazi finski muzičar Džimi Tenor, u Gradsku koncertnu dvoranu francuski kaver bend Novele vag, u Crkvu imena Marijinog američka pevačica Krista Bel, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti Damir Urban.

Pop pevačica Josipa Lisac nastupa u Sinagogi, džez pijanista Matija Dedić u Kulturnoj stanici Eđšeg, u SKCNS Fabrika britanski Rudimental didžej, Bojana Vunturišević u Kulturnoj stanici Svilara, a
Bilja Kristić i Bistrik orkestar u NIS sali.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: pixabay