Početna Gradske teme Podmlađuje se drvored na Futoškom putu

Podmlađuje se drvored na Futoškom putu

0

Drvored na Futoškom putu od ulice Nikole Tesle do Bulevara Evrope biće uređen i podmlađen. Radnici Gradskog zelenila oblikovaće krošnje jednog broja platana starih više decenija, kako bi ih podmladili i povećali zapreminu njihovih krošnji novim, mladim izdancima.

Kroz saradnju koja postoji između JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad i Saveta za ozelenjavanje grada krošnje platana biće oblikovane i orezane na osnovu smernica i preporuka Saveta za ozelenjavanje grada, koji predstavlja stručno, savetodavno telo, u kom se nalaze univerzitetski profesori i stručnjaci za drveće.

Stručna služba Gradskog zelenila, u okviru redovnih aktivnosti na održavanju zelenila u periodu mirovanja vegetacije, obratila se Savetu sa predlogom mera nege platana na Futoškom putu i to da se zbog stabilnosti stabala kao i zbog produžavanja životnog veka platana uradi orezivanje krošnji, a ukoliko bude potrebno pojedina nebezbedna stabla uklone.

Prema njihovim zaključcima platani na Futoškom putu su stari više decenija, i saglasni su da je neophodno da se deo krošnji orezivanjem podstakne na rast novih, mladih grana, koje će imati više lišća i veći kapacitet apsorpcije CO2. Da bi se osnažio njihov zeleni potencijal, Savet je preporučio i da stručnjaci za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine rezistografom izvrše proveru zdravstvenog stanja pojedinih stabala, kako bi mogao da se donese dalji detaljan plan održavanja i unapređenja drvoreda.

Na osnovu pregleda rezistografom, koji je urađen na jednom stablu u neposrednoj blizini Mol benzijske stanice, utvrđeno je da u pridanku stabla postoji prisustvo truleži u značajnoj meri. Na visini od 2,5-4 m, na delu debla prema ulici, nalazi se veliko mehaničko oštećenje koje je najverovatnije pričinilo motorno vozilo, proces truljenja i propadanja debla na ovom mestu je u poodmakloj fazi. Oštećenje, kao i trulež u pridanku stabla, znatno umanjuje stabilnost stabla te je preporučeno da se stablo ukloni. U narednim danima Zelenilo počinje sa radovima na ovom drvoredu.

Tokom naredne godine planirana je sadnja novih mladih sadnica drveća i formiranje sekundarnog drvoreda na ovoj trasi.

Izvor: RTV
Foto: JKP Gradsko zelenilo