Početna Gradske teme Podrška Grada Novog Sada obeležavanju meseca roditeljstva

Podrška Grada Novog Sada obeležavanju meseca roditeljstva

0

UNICEF širom sveta tokom celog juna obeležava Mesec roditeljstva sa ciljem da se istakne važnost uloge roditelja i staratelja u razvoju dece.

Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu” zajedno sprovode UNICEF, Stalna konferencija gradova i opština Srbije (SKGO), konzorcijum institucija i organizacija koji čine: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima kao i institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku fondacije LEGO.

Grad Novi Sad je prepoznao značaj podrške roditeljstvu i deci u godinama ranog razvoja i formirao je Radno telo za podršku podsticajnom roditeljstvu i razvoju dece uzrasta do šest godina u cilju unapređenja postojećih i definisanju novih mera javne politike u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”. U ovaj projekat uključeni su i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo”, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Dom zdravlja „Novi Sad” i Centar za socijalni rad Grada Novog Sada.

Tokom juna 2021. godine će se realizovati obuka za praktičare za intersektorski program „Podsticajno roditeljstvo kroz igru”, u okviru projekta „Razigrano roditeljstvo u praksi – jačanje sistema za intersektorski program podrške roditeljstvu” namenjena za praktičare iz sledećih ustanova, učesnika projekta i to: Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Doma zdravlja „Novi Sad” i Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

Grad Novi Sad će i kroz ovaj projekat nastaviti da jača sistem podrške roditeljima/starateljima u prvim godinama odrastanja deteta, kroz obezbeđivanje usluga podrške roditeljstvu i predstavljaće model dobre prakse drugim opštinama. On ima razvijen sistem usluga u oblasti dečije zaštite i podrške roditeljima, kroz razne vidove a najznačajniji je besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo” za preko 16.000 dece i subvencionisanje boravka u privatnim predškolskim ustanovama za 3.400 dece.

Takođe, Grad Novi Sad obezbeđuje novčanu pomoć za prvo dete, novčanu pomoć za trojke, novogodišnju novčanu pomoć, novogodišnji poklon, novčani poklon povodom Dana Grada, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay