Početna Gradske teme Pokrajinska vlada izdvojila 59 miliona dinara za projekat Tehnološkog parka 2 u...

Pokrajinska vlada izdvojila 59 miliona dinara za projekat Tehnološkog parka 2 u Novom Sadu

0

Pokrajinska vlada Vojvodine izdvojiće 59 miliona dinara za izradu pripremne projektne dokumentacije za izgradnju Naučno-tehnološkog parka (NTP) 2 u Novom Sadu, rekao je predsednik APV Igor Mirović nakon jučerašnjeg obilaska zgrade NTP 1 i potpisivanja ugovora sa ponuđačem radova.

“Objekat će se nalaziti na lokaciji postojećih sala Mašinskog fakulteta iza zgrade Urbisa i imaće prostor oko 30.000 kvadratnih metara i, naravno, dodatni prostor sa dva nivoa ispod zemlje za neophodne garaže za automobile. Činiće novi prostor za potrebe fakulteta Tehničkih nauka za razvojne centre kompanija, ali i za startapove”, rekao je Mirović.

On je naglasio da startap kompanije, kao što je Vega koju je obišao, a zapošljava 800 ljudi, razvijaju svoje proizvode sve više, čine da Novi Sad i Vojvodina već danas jesu razvojni centar informatičkih tehnologija i uopšte tehnološki razvojni centar, ne samo kada je reč o Srbiji već i u regionu.

Mirović je rekao da je u planu da izgradnja počne u drugoj polovini naredne godine.

“Arhitekta je dobio zadatak, moraćemo da ubrzamo stvari jer već naredne očekujemo podršku Vlade Srbije za finansiranje izgradnje ovog objekta NTP dva, sa ciljem da nove razvojne kompanije i nove startapove i sve potencijale fakulteta Tehničkih nauka, koji radi izuzetan posao od nacionalnog značaja za tehnološki razvoj, dodatno pomognemo i usmerimo ka budućim proizvodima u sferama kao što su veštačka inteligenacija, informatičke tehnologije svih oblika”, rekao je Mirović.

Mirović je najavio da će NTP 2 imati laboratorijsku opremu koja u zgradi NTP 1 nedostaje.

“Imamo obećanja razvojnih kompanija da će nabaviti najsavremeniju opremu i moći ćemo da razvijamo i taj segment naučnog i istraživačkog rada i to je sve od ogromog značaja za ekonomski i tehnološki razvoj”, ocenio je Mirović.

Ukupna vrednost izgradnje, dodao je Mirović, biće poznata nakon projektovanja, ali je, kako je rekao, sigurno da je ulaganje višestruko manje u odnosu na potencijal i značaj ovakvog objekta.

Arhitekta i direktor firme DBA Đorđe Bajilo ispred grupe ponuđača se zahvalio Miroviću i rekao da je izuzetno počastvovan jer novosadska firma učestvuje u ovakvom projektu.

“Kao novosadska firma počastvovani smo da učestvujemo na jednom ovakvom projektu. Većina ljudi koji će biti na ovom projektu su svi studenti FTN-a, a mnogi naši prijatelji rade u firmama koje su članice NTP”, rekao je Bajilo.

U novosadskom Naučno-tehnološkom parku jedan, nakon šest javnih poziva posluju 21 startap kompanija i 14 tehnološko razvojnih kompanija, a u toku je preseljenje Instituta za veštačku inteligenciju u objekat NTP jedan.

Izvor: RTV.rs/Sanja Macut Milovan, Tanjug.rs
Foto: Ilustracija