Početna Gradske teme Pokrajinska vlada podržala rad manjinskih medija sa 312 miliona dinara

Pokrajinska vlada podržala rad manjinskih medija sa 312 miliona dinara

0

Pokrajinska vlada dodelila je manjinskim medijima, čiji su osnivač Nacionalni saveti, ugovore o sufinansiranju.

Pokrajinska vlada podržala je rad manjinskih medija sa 312 miliona dinara. Taj novac dobila su 22 lista, devet izdavačkih kuća na jezicima nacionalnih manjina.

Za našu kuću to znači 105 miliona dinara. Sa aspekta redakcije to 50% ukupnih prihoda, a sa nivoa kuće 25. Bez ove pomoći ne bi mogli da opsatnemo – izjavila je Rozalija Ekres, direktorka Mađar So-a.

Ono što je dobro da je finansiranje nepromenjeno i to je važno za izdavanje Ruskog slova. To je najveći deo koji trošimo za informisanje. Ipak nisu pokrivene za polovinu delatnosti, to su sajt knjige i to moramo iz projekata iz svojih sredstava – rekao je Boris Varga, direktor Novinsko izdavačke ustanove Rusko slovo.

U Pokrajinskoj vladi kažu da su poslednjih godina za finansiranje manjinskih listova opredelili 60 miliona dinara više.

Ono što je važno da dodelom ovih ugovora Pokrajinska vlada pokazuje koliko je važno i koliko brine o nacionalnim manjinama i zajednicama , pre svega u očuvanju jezika, pisma i identiteta, zapravo informisanja i kultire nacionalnih manjina na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine – napomenula je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

U Pokrajini kažu da im je priroritet finansijska stabilnost medija na manjinskim jezicima, te planiraju u narednim godinama viša sredstava.

Izvor: rtv.rs
Foto: Wikipedia