Početna Gradske teme Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora,

Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora,

0

Vlada Srbije i kineska kompanija CRBC potpisali su Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra. Koridor će biti izgrađen u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine, rekao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ugovor su potpisali ministarka Zorana Mihajlović i direktor kompanije Džan Sjao Jen, a svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Fruškogorski koridor biće izgrađena u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Fruškogorski koridor biće veoma značajan ne samo za Novosađane, već i za građane iz svih delova Bačke i Srema i skratiće im put ka zapadu Srbje i zapadnim zemljama”.

Vučić je naveo da će ta brza saobraćajnica, pre svega, omogućiti lak dolazak do Fruške gore i Rume.

U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i most na Dunavu kod Kovilja od 1,8 kilometara i tunel Iriški venac od čak 3,5 kilometara, naglasio je predsednik.

Dodaje da će se nadovezati ta brza saobraćajnica na autoput Ruma – Šabac koji se gradi, kao i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice.

“To je oko 125 kilometara gde ćete moći za sat vrema da stignete od Loznice do Novog Sada. Niko nije verovato ranije da je to moguće”, dodao je Vučić.

Kaže da će kompletan Fruškogorski koridor sa svim objektima biti otvoren za saobraćaj u rekordnom roku do 15. marta 2024. godine.

Saradnja Srbije i Kine se neprekidno razvija

Uprkos uticaju pandemije kovida 19, saradnja Srbije i Kine se neprekidno razvija, što je donelo konkretne koristi ekonomskom oporavku naše dve zemlje, izjavila je danas ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

“Velika mi je čast što danas zajedno sa predsednikom Vučićem svedočim još jednom koraku u unapređenju saradnje kineskih kompanija sa srpskim partnerima”, rekla je Čen nakon potpisivanja ugovora za Fruškogorski koridor, koji će raditi kineska kompanija CRBC.

Ambasadorka je navela da je CRBC prva kineska kompanija koja se bavi infrastrukturom u Srbiji, i već je, kaže, vrlo uspešno završila nekoliko pojekata u zemlji.

Fruškogorski koridor važan za regionalno povezivanje

Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, Srbija će dobiti put koji će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom, ali koji je važan i za regionalno povezivanje Srbije, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je danas potpisala komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, saopšteno je iz njenog kabineta.

Direktor kineske kompanije CRBC Džan Sjao Jen zahvalio je vladi i predsedniku Srbije što su izgradnju Fruškogorskog koridora poverili CRBC i istakao da će se ta kompanija potruditi da u dogovorenom roku završi projekat.

Takođe, zahvalio je i srpsko-kineskom timu koji je, kaže, na pripremi projekta za izgradnju Fruškogorskog koridora radio godinu i po dana.

Džan je kazao da će se CRBS potruditi da u dogovorenom roku završi taj projekat, kao i da će se truditi da daju podršku razvoju plana “Srbija 2025”.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay