Početna Gradske teme Povodom Belih poklada održana 28. Maškarada

Povodom Belih poklada održana 28. Maškarada

0

Povodom Belih poklada, praznika koji obeležava predstojeći početak posta, Muzej Vojvodine organizovao je Maškaradu, 28. po redu, a više od 20 grupa dece iz vrtića i učenika iz osnovnih i srednjih škola škola, te zainteresovanih pojedinaca, formirali su maskiranu povorku i prodefilovali, od Parka prisajedinjenja, Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom do Trga slobode, odakle su se vratili istim putem do Dunavskog parka.

Pored bogate trpeze, posebno mesto u običajima pred Uskršnji post imali su i maskirani ophodi. Prerušavanje je bilo poznato kod većine etničkih zajednica u Vojvodini. Dok se u nekim mestima i dalje neguju, u mnogim su zaboravljeni, a vreme njihovog održavanja je zavisilo od crkvenog kalendara.

“Zajedno s mojim kolegama pedagozima i etnolozima pokušavam da ovom manifestacijom otrgnem od zaborava pokladne običaje”, rekla je viši kustos i pedagog iz Muzeja Vojvodine Slađana Velendečić. “Njihova osnovna funkcija je bila da smehom, bukom i stavljanjem maske iskoristimo moći koje inače nemamo u svakodnevnom životu i time oteramo zimu i pomognemo da počne novi vegetativni ciklus. Tako ćemo uz dobru zabavu moći da uplovimo u period mirovanja kada započne Uskršnji post.”

Maska je oduvek bila rekvizit u narodnim obredima, naročito u zimskom ciklusu i početkom proleća, a verovalo se da pomoću njega maskirani dobija moć u doba kada sunce pobeđuje surovu zimu. Tako su i učenici drugog razreda OŠ “Dositej Obradović, dobili snagu da se suoče sa odlazećom zimom, pa su se svi dečaci maskirali u vitezove, a devojčice u cveće.

“Svi moji drugari su vitezovi, neko ima oklop, neko mač, a svi imamo štit”, kazao je devetogodišnji Lazar Ristić, koji je ipak istakao želju da će biti fudbaler kada poraste, iako se maskirao u viteza. Slične planove ima i njegov drugar Nikola Milićević, kome nije bilo vrućina ispod ogromnog “gvozdenog” oklopa i velikog drvenog štita, da sa odlučnošću kaže čime će se baviti kada otera zimu.

Učenici iz ŠOSO “Milan Petrović” napravili su kreativne maske misleći na sličnu tematiku – u nameri da pobede zimu. Nastavnica Ruža Šarić istakla je da su se deca prerušila u dobra strašila, kao i u vitezove koji su drugari s njima.

“Zajedničkim snagama čuvaju sve naše ljude, biljke, životinje i ono što je najvažnije, oni su jako dobri, imaju plemenita srca. Svake godine učestvujemo i naši đaci su zadovoljni što su deo ove manifestacije”, objasnika je nastavnica.

Osim organizovanih grupa koje su činile najmlađe grupe iz PU “Radosno detinjstvo” i privatnih vrtića, kao i one iz osnovnih škola, bilo je nekolicina đaka iz Gimnazije “Svetozar Marković” koji su se radovali Maškaradi.

Među njima su bili Uroš Todorović koji se prerušio u havajsku prodavačicu magle, njegov drugar našao se u ulozi arapskog šeika, a ostali gimnazijalci takođe su imali zanimljive ideje tako da su se maskirali u žestoke momke sa beogradskog asfalta i francuske umetnike.

Nakon šetnje do saletle u Dunavskom parku, učesnici i gosti Maškarade su se zabavili uz muziku i tradicionalne krofne, a kasnije su dodeljeni pehari svim maskiranim, iako je bilo u planu da budu nagrađeni samo oni koji su najuspešniji.

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: Dnevnik.rs/V. Fifa