Početna Kultura Izložba dečijih radova “Portret jednog umetnika” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba dečijih radova “Portret jednog umetnika” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

U subotu, 25. februara 2023. godine u 11 časova, biće otvorena izložba dečijih radova Portret jednog umetnika.

U okviru serije edukativnih kreativnih programa za predškolski uzrast “Kustos u vrtiću”, u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo”, tokom 2022. godine realizovan je projekat Portret jednog umetnika, posvećen Savi Šumanoviću povodom obeležavanja 80 godina od smrti velikog slikara. Rezultat je istoimena izložba, koja će predstaviti dečje radove polaznika radionice iz nekoliko novosadskih vrtića PU “Radosno detinjstvo” iz Novog Sada.

Sve faze projekta nadovezale su se na međunarodnu izložbu Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata, realizovanu u okviru zvaničnog programa Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, tokom 2022. godine. Višemesečni proces omogućio je deci da kroz razgovor, didaktičke igre upoznaju umetnikov slikarski razvoj, od dela nastalih nakon školovanja u Zagrebu, zatim u Parizu, početkom dvadesetih godina 20. veka, sve do specifičnog “Kako znam i umem stila”. Istovremeno, na drugačiji način, netipičan za vrtiće i muzeje, kroz kompjutersku prezentaciju i stare fotografije iz arhiva Spomen-zbirke, mogli su čuti i o umetnikovim razlozima za slikanje pojedninih motiva.

Program je ostvaren u saradnji s PU “Radosno detinjstvo” Novi Sad uz pomoć saradnika za likovno vaspitanje Jelene Tišme (vrtić “Vilenjak” i “Pčelica”) i Viktorije Čikoš (vrtić “Čarolija” i “Mrvica”). Autor programa je Milica Orlović Čobanov, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba će trajati do 19. marta 2023. godine, uz program koji će biti naknadno najavljen.

Foto: Promo