Početna Gradske teme Prazne tezge na novosadskim pijacama, prodavci protestuju zbog uvođenja fiskalizacije

Prazne tezge na novosadskim pijacama, prodavci protestuju zbog uvođenja fiskalizacije

0

Većina tezgi na novosadskim pijacama danas su bile prazne, jer je većina prodavaca protestovala zbog uvođenja elektronske fiskalizacije.

Sve pijace su radile, ali je većina prodavaca odlučila da ne iznese robu i da ne otvori tezge. Tek poneki prodavac voća, testenine, jaja i slične robe bojkotovao je ovaj štrajk. Protestu su se pridružili i pijačari u Veterniku i Futogu.

U Fejsbuk grupi „Limanska pijaca“ objavljen je snimak gotovo puste ove pijace. A fotografije praznih tezgi kružile su društvenim mrežama, jer građani nisu znali za ovaj protest.

– Nemamo tople vode, nemamo besplatan wc, plaćamo zakup, plaćamo parking mesto, golubovi s..u po nama i mušterijama. Mislim da treba neke druge stvari da nam uvedu na pijaci, pa onda tek fiskalizaciju – napisala je jedna prodavačica koja zakupljuje tezgu na pijaci.

Nekoliko stotina vlasnika pijačnih tezgi iz cele Srbije okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu protestujući zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a poručili su da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Skupu je prethodiilo uvodjenje novog sistema fiskalizacije, a dat je i novi rok za prelazak na elektronsku kasu – 30. april. Nakon toga će privrednici biti u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna za frizere, kozmetičare, kladionice, ali će taksisti, advokati i verske zajednice i dalje biti van ovog sistema. Stručnjaci su ocenili da ovakve mere nisu dobre u jeku pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, te da se ne rešava ključni problem – crno tržište.

Izvor: novisad.com
Foto: Printscreen