Početna Gradske teme Predstavljanje BODYRIGHT kampanje UNFPA u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, 13....

Predstavljanje BODYRIGHT kampanje UNFPA u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, 13. jul, od 18.00 sati

0

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo vas da će predstavljanje BODYRIGHT kampanje “Tvoje telo je tvoje, i na netu i u stvarno svetu!” koje će se održati u subotu, 13. jula, sa početkom od 18.00 sati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (Trg Galerija 1, Novi Sad). Cilj kampanje je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama. Kampanja ujedno poziva donosioce odluka, tehnološke kompanije, kao i sve druge relevantne organizacije da poboljšaju – kako mehanizme zaštite – tako i mehanizme podrške osobama različitog uzrasta koje su izložene ovakvom tipu nasilja i zloupotreba.

Nacionalnu kampanju bodyright u Srbiji, po ugledu na globalnu bodyright kampanju, (Own your body online), sprovodi Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

Na događaju će govoriti:

Snežana Mišić, Galerija Matice srpske
Matilde Mordth, stalna koorinatorka UN u Srbiji
John Kennedy Mosoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnost (tbc)

O BODYRIGHT kampanji

Istraživanje pokazuje da je digitalno nasilje zastupljeno u svim zemljama, te da je 85% žena iskusilo digitalno nasilje, ili svedočilo digitalnom nasilju nad nekom drugom ženom. Takođe, 57% žena je doživelo da se njihov video ili slika zlostavlja ili koristi protiv njih u online svetu.

Na osnovu istraživanja koje je sproveo Populacioni fond UN u Srbiji među devojkama starosti 18 godina utvrđeno je da se više od 78% devojaka ne oseća sigurno u digitalnom prostoru, iako provode barem 3 sata dnevno online. Osim toga, 74% devojaka koje su učestvovale u istraživanju su rekle da nikada nisu bile deo neke kampanje za podizanje svesti o rodnozasnovanom nasilju posredovanim tehnologijom.

Nalazi potvrđuju da mladi u Srbiji nemaju dovoljno informacija o rodno-zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije, o načinima na koje mogu da se zaštite, niti o tome ko može da im pomogne ako se suoče sa takvom situacijom. Sa druge strane devojke su prepoznale da da su posledice nasilja u onlajn prostoru
višestruke i da najčešće utiču na psihičko zdravlje (94,1%), fizičko zdravlje (61,6%) kao i da dovode do socijalne izolacije (53,7%).

U svrhu kampanje pripremljen je Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja posredovanog tehnologijom, sa ciljem da se reše neke od terminoloških nedoumica o različitim vrstama online rodno-zasnovanog nasilja

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo