Početna Gradske teme Bravo: Zabraniti skup povodom “oslobođenja” Srebrenice zbog ruganja žrtvama

Bravo: Zabraniti skup povodom “oslobođenja” Srebrenice zbog ruganja žrtvama

0

Građanski pokret Bravo osuđuje održavanje najavljenog skupa povodom “oslobođenja” Srebrenice i traži od policije da ne dozvoli njegovo održavanje.

Ovaj pokret smatra da je događaj najavljen za 11.jul, na Trgu slobode jasna provokacija i da predstavlja, ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca.

Bravo traži od nadležnih institucija da reaguju na ovakve i slične događaje.

“Pozivamo policijsku upravu da zabrani održavanje protivzakonitog skupa koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju. Sramotno je i zabrinjavajuće što se gradske vlasti ne ograđuju od ovog događaja i što ne osuđuju zloupotrebu simbola Novog Sada u ovakvom kontekstu. Pored zabrane skupa, bilo bi dobro da se utvrdi pojedinačna odgovornost ljudi koji organizuju događaje ove vrste, izazivajući tako rizik od nasilja ili čak nasilje”, navode u saopštenju.

Bravo smatra i da bi 11. jula, trebalo da se iskaže poštovanje prema žrtvama i apeluje na sve građane i građanke Novog Sada da zajedno grade društvo koje poštuje sve žrtve i neguje mir i toleranciju.

Prethodno je ovaj skup osudio i Antifašistički front “23. oktobar”, kao i Gradski odbori Pokreta slobodnih građana i Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani

Podsetimo, ovaj skup je prijavljen policijskoj upravi. Iz Grada su za naveli da nisu dali odobrenje za korišćenje grba, ali nisu naveli da li osuđuju ovaj skup.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay